Equipaments
Les obres a la Model començaran la primera meitat de 2026
L’espai memorial de l’antiga presó s’instal·larà a la quarta galeria i part del panòptic
La futura Model pren forma amb la definició dels primers grans equipaments: l’institut escola Xirinacs, el pavelló poliesportiu soterrat, la central d’energia i l’Espai Memorial. L’Ajuntament de Barcelona ha resolt el concurs de propostes per al disseny conjunt d’aquests equipaments, de manera que l’inici de les obres del centre educatiu, el pavelló, la central de generació i distribució d’energia i el nou dipòsit d’aigües freàtiques es puguin començar la primera meitat del 2026. S’estima poder disposar dels equipaments en funcionament durant el curs 2027-2028.
La construcció de l’institut escola la finançarà el Departament d’Educació de la Generalitat i la resta d’equipaments, l’Ajuntament. Amb la redacció del projecte executiu avança el pol d’equipaments més proper al carrer de Nicaragua, que activarà, en una primera fase, la transformació de l’antic centre penitenciari de l’Esquerra de l’Eixample.
En paral·lel, el projecte de l’Espai Memorial, que finalment es desplegarà en les tres plantes de la quarta galeria i una part del panòptic, es troba també en procés de redacció i es preveu el lliurament de l’avantprojecte a principis del mes de setembre.
“Amb aquesta primera fase comencem a caminar cap a una Model que veurem els propers anys plena de vida, usos de la ciutadania i de memòria democràtica”, ha assegurat aquest divendres la primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet. El regidor de l’Eixample i quart tinent d’alcaldia, Jordi Valls, ha subratllat que aquesta primera fase coincidirà amb altres transformacions a la zona, com la de l’avinguda de Roma i l’entorn de l’estació de Sants, el solar del Clínic o el parc de Joan Miró. “Estem canviant radicalment la funció de l’antiga presó i la seva relació amb la ciutat, amb un projecte molt important, i volem que sigui un espai que la ciutat se senti seu”, hi ha afegit.
El Consorci d’Educació de Barcelona va publicar al juny del 2023 una única licitació conjunta per la redacció del projecte de l’Institut Escola Xirinacs de 2 línies, el pavelló poliesportiu PAV-3, la central de generació i distribució d’energia i el dipòsit d’aigües freàtiques. Aquests equipaments es troben en una mateixa peça, a la zona sud-oest de l’illa, entre els carrer de Nicaragua, Provença i Rosselló.
A finals de juliol, un cop resolt el concurs, s’ha adjudicat el contracte de redacció de projecte, i direcció d’obra, a la UTE SANTI VIVES + GRAU CASAIS + MASANA-BOSCH, que disposa d’un termini d’execució de la fase de redacció de projecte de nou mesos. L’àrea té una superfície total d’uns 10.000 m², dels quals quasi 5.800 corresponen a l’institut escola i 2.700, a l’equipament esportiu.
En concret, el centre educatiu es construirà en els actuals Edificis Tallers (que formen part del conjunt arquitectònic de La Model), dos edificis que es reformaran i rehabilitaran. El que dona al carrer de Nicaragua disposa de planta baixa més tres plantes i l’altre, que dona a l’interior del recinte, planta baixa més dues plantes, i estan connectats entre ells. El cicle infantil se situarà a planta baixa, amb accés a través d’una rampa des del carrer de Provença. El cicle de primària tindrà un accés independent des del carrer de Rosselló i a secundària es podrà entrar per Nicaragua.
Espai de memòria
L’Ajuntament també va licitar durant el mes d’abril de 2023 el concurs per a la redacció del projecte de l’Espai Memorial. La voluntat és que la galeria esdevingui un equipament amb una gestió compartida amb les entitats memorials de la ciutat. L’espai constarà de tres plantes i de deu cel·les museïtzades amb diferents temàtiques que comprendran la història del sistema penitenciari, des de la seva construcció a principis del segle XX, passant per les reformes legals de la II República, la dictadura franquista, fins a l’actualitat.
L’espai memorial, amb més de 5.800 metres quadrats de superfície, ocuparà l’antiga 4a galeria, que destaca pel bon estat de conservació i per ser la que menys modificacions ha patit al llarg dels anys, però també per ser l’espai on han estat tancats més presos polítics. La Capella Gitana, obra del pintor, cartellista i poeta Helios Gómez, situada en el primer pis de la mateixa galeria, serà restaurada per primera vegada per poder ser mostrada a la ciutadania.
El projecte preveu un espai polivalent a la planta -1 destinat a la programació d’exposicions temporals i semipermanents per poder exhibir peces pictòriques, escultòriques, instal·lacions i propostes audiovisuals.
A la planta baixa se situaran cel·les tematitzades des d’on s’oferirà al visitant un recorregut diacrònic des del moment de partida del sistema penitenciari --presons d’antic règim, representades a Barcelona per la presó d’Amàlia—, fins a la consecució del nou paradigma penal (presó Model), passant per la Segona Guerra Mundial i la guerra espanyola i la repressió del moviment antifranquista. També es recordarà la Model com a presó de dones.