Interior encarrega per primer cop un estudi sobre la situació de les víctimes greus d'accidents
Trànsit
El conseller d'Interior, Joan Saura, ha anunciat avui que el seu departament elaborarà durant el primer semestre de l'any vinent un estudi sobre la situació de les víctimes greus d'accidents de trànsit per impulsar mesures concretes que contribueixin a la seva reinserció social i laboral.
El conseller ha efectuat aquest anunci durant un acte celebrat a Barcelona amb motiu del Dia Mundial de les Víctimes d'Accidents de Trànsit, que a instàncies de l'ONU es commemora el tercer diumenge de cada mes de novembre.
Saura ha subratllat la importància del seu compromís, ja que, segons que ha assenyalat, es tracta del primer estudi que s'efectuarà a Espanya per impulsar mesures que ajudin a contribuir a la reinserció social i laboral dels ferits greus d'accidents de trànsit.
Des de l'any 2000, un total de 251.476 persones han estat víctimes d'accident de trànsit a Catalunya, de les que 5.661 han mort i 29.388 han patit lesions greus.
El conseller ha remarcat que diverses associacions de víctimes d'accidents han demanat a l'administració catalana que s'apliquin mesures per ajudar-los en la seva reinserció, davant les dificultats amb les quals s'enfronten per tornar a la normalitat.
Desequilibris entre administracions
En aquest context, ha admès que fins ara hi havia un cert "desequilibri" en la funció de l'administració, que se centrava més en la prevenció de la sinistralitat, amb campanyes de conscienciació i la millora de les carreteres, que en l'atenció a les víctimes.
D'aquesta forma, l'estudi analitzarà la situació en la qual es troben els ferits greus en accidents de trànsit, des de tots els punts de vista, tant el físic, com el laboral, el familiar i les repercussions en el seu entorn.
Aquest treball permetrà, segons Saura, que la Generalitat disposi d'un perfil detallat de les persones que han estat víctimes d'aquests accidents greus de trànsit per poder fer propostes, tant tècniques -per millorar els vehicles de transport-, com socials i laborals, "que els facin més fàcil la seva reincorporació a les diferents vessants de la vida quotidiana".
Reintegració social
A l'acte també ha intervingut Rosa Sanvicens, presidenta de l'Associació Catalana d'Afectats de Traumatisme Cranioencefàlic i Dany Cerebral Sobrevingut (TRACI), que precisament ha demanat a les administracions ajudes per aconseguir la reintegració social de les víctimes d'accidents de trànsit.
"Després d'un accident greu, és molt difícil tenir qualitat de vida, apostin per nosaltres", ha demanat, de forma emotiva.
En aquest sentit, ha lamentat que les víctimes se senten com un "punt negre" social, econòmic i laboral. "De la mateixa manera que els governs milloren les carreteres, haurien de millorar també el pitjor punt negre: viure amb les seqüeles", ha emfatitzat.
Sanvicens ha detallat llavors que la pitjor seqüela que pateixen les víctimes greus d'accidents de trànsit és que "sempre ens comparem amb la persona que érem abans de l'accident i no acceptem la nostra nova realitat".
Canvi Cultural
De la seva banda, el vicepresident d'STOP Accidents, Manel Roig, ha demanat un "canvi cultural" sobre seguretat viària per eliminar la "pandèmia" que suposen els accidents.
També ha reclamat, en la línia d'un manifest elaborat per aquesta associació amb motiu del Dia Mundial de les Víctimes d'Accidents de Trànsit, que el govern creï oficines d'atenció a les víctimes de trànsit per pal·liar el seu sofriment i falta d'informació i que les empreses asseguradores corregeixin la "lamentable" situació en la qual es troben encara la majoria d'indemnitzacions per accident.