Societat

viticultura

A pocs dies de començar la verema, la DO Cava espera una bona campanya

La verema està a punt de començar. Els productors d’escumosos la iniciaran una mica abans que els productors que fan només vi i serà amb tota probabilitat a mitjans d’agost. “Nosaltres comencem la verema els dies 12, 13 i 14 d’agost”, confirma Mireia Pujol-Busquets, del celler Alta Alella, de la DO Alella, un dels cellers que fan els escumosos més preuats del país.

El Consell Regulador del Cava (CRC) en motiu de l’inici de la verema ha emès un comunicat explicant que després de tres anys marcats per una intensa i persistent sequera, les vinyes del cor del Penedès adscrites a la DO Cava, la principal zona productora, s’han recuperat considerablement amb les pluges de la primavera. El president de la DO Cava, Javier Pagés, explica a través d’aquest comunicat que “s’espera una collita excel·lent en el que fa referència a paràmetres qualitatius”. Assegura que “l’aigua de pluja (de la primavera) ha mitigat una sequera que havia posat al límit la capacitat de supervivència d’algunes de les vinyes” i que “això fa preveure als Serveis Tècnics del Consell Regulador una verema de molt bona qualitat”. En tot cas, el Consell Regulador del Cava explica que “el procés de maduració està sent l’adequat” i que, per tant, hi ha “ bones previsions de qualitat”.

El CRC assegura que l’evolució meteorològica d’enguany, tant en temperatura com en precipitacions, “fa que s’esperi obtenir raïm amb bona acidesa i una composició fenòlica adequada per a l’elaboració de vi base Cava amb potencial per a llargues criances”.

Aquesta collita ve marcada per un maig i juny frescos i amb precipitacions puntuals, i una primavera i estiu on les temperatures es mantenen, fins al moment, dins de la mitjana adequada. Aquestes característiques climàtiques han afavorit les diferents fases d’evolució de la vinya, des dels estats fenològics de floració fins al verol, que han gaudit de les condicions adequades que fan preveure una collita òptima respecte a les característiques fisicoquímiques del raïm. A això se suma que la sanitat de les vinyes és bona. Mentre duri la verema, el Consell Regulador del Cava reforçarà l’equip d’un centenar de verificadors i deu tècnics de vinya per a garantir el control i la traçabilitat dels requisits de qualitat i garantia d’origen que proporciona la Denominació d’Origen CAVA.

El president d’aquesta DO, Javier Pagés, destaca que “els viticultors han fet una bona feina, un meritori esforç, per recuperar la vinya, amb una poda respectuosa, tenint en compte les necessitats de la planta després de la falta d’aigua i els successius períodes de calor extrema”. Afegeix que es presenta, en global, una bona campanya.

Javier Pagés remarca també la capacitat de resiliència del Cava, que ha estat capaç de superar amb excel·lència tant els efectes derivats de la pandèmia com de la sequera i el canvi climàtic i posa l’accent a posar en valor la consolidació de la categoria de major valor, la dels caves Guarda Superior, procedents de vinyes ecològiques de més de 10 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia