Societat

BANYOLES

Alfons Martinell rep el Premi Internacional CGLU-Ciudad de México

El banyolí Alfons Martinell Sempere ha rebut el Premi Internacional CGLU-Ciutat de Mèxic-Cultura 21 en la categoria Personalitat, que convoquen l’organisme Ciutats i Governs Locals Units i el govern de Ciutat de Mèxic i que enguany celebra la sisena edició. El jurat d’aquest certamen considera Martinell una personalitat destacada a nivell mundial que ha fet una aportació fonamental als drets culturals al llarg dels anys i subratlla la vinculació de la seva tasca amb la cultura i el desenvolupament sostenible. Es tracta d’un premi designat pel jurat sense un procés de concurs obert, basant-se només en nominacions confidencials.

Martinell comparteix reconeixement amb la sèrbia Dragicevic Šešic, directora de la Càtedra UNESCO de Política i Gestió Cultural i antiga Rectora de la Universitat de les Arts de Belgrad. El premi és organitzat biennalment i valora el treball de ciutats, governs locals o regionals, i personalitats líders que destaquin en la promoció de pràctiques innovadores que tinguin relació amb els drets culturals, la ciutadania i la sostenibilitat.

El banyolí va recollir el premi en persona durant la cerimònia d’entrega que es va celebrar el dijous 25 de juliol a Ciutat de Mèxic, en el marc d’un seminari internacional sobre les innovacions i prospectives culturals dirigides a les ciutats i als territoris. Martinell va destacar la importància de la cultura en la societat actual: “No hi ha desenvolupament sense la cultura, des dels àmbits locals a la cooperació internacional. Invertir en cultura és invertir en benestar i felicitat. La cultura no és un luxe ni una frivolitat, està present en la recuperació dels drets humans i culturals i s’ha de mobilitzar per contribuir a un món en pau. Aquest premi és un reconeixement també a moltes persones i organitzacions anònimes que han treballat des de la cultura per un desenvolupament sostenible i pels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)”.

Alfons Martinell és professor jubilat de la UdG (1992-2014) i ex funcionari de Cultura i Educació de l’Ajuntament de Girona (1980-1992) i codirector de la Càtedra UNESCO Pau Casals, dedicada a la Música i defensa de la Pau i els Drets Humans. A més, coordina la Comunitat de Coneixement sobre Cultura i Desenvolupament Sostenible de la Sustainable Development Solutions Network (SDSN- REDS). Forma part de la generació de gestors culturals que van assumir responsabilitats a la recuperació democràtica d’Espanya des del món local. Va ser director general de Relacions Culturals i Científiques del Ministeri d’Afers Exteriors i de Cooperació d’Espanya (2004-2008). En el seu període al govern espanyol, va contribuir a la inserció de la cultura en la implementació de les agendes internacionals de la cooperació al desenvolupament i en la formulació de l’Estratègia de Cultura i Desenvolupament de la Cooperació Espanyola (2007).

Entre altres càrrecs, Martinell també ha estat professor titulat durant més de dues dècades de la Universitat de Girona, de la qual ha estat el director i fundador de la Càtedra UNESCO de Polítiques i Cooperació entre els anys 2000 i 2014, on va fomentar la cooperació cultural internacional i va dirigir diferents cursos de postgrau i mestratges universitaris amb un demostrat caràcter internacional. També ha sigut president i impulsor de la Fundació Interarts (1995-2005).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.