Medi ambient

El vas principal de l’abocador de Coll Cardús comença a segellar-se

Ho va explicar l’alcalde, Toni Massana, al darrer ple

Encara hi ha dos processos sancionadors oberts que poden allargar el procés

Comença el compte enrere de l’històric i polèmic abocador metropolità de Coll Cardús, ubicat a Vacarisses, gestionat des del 1985 pel Grup Hera del que s’espera el seu tancament des del 1999. L’alcalde del municipi, el republicà Antoni Massana, va explicar en el darrer ple del 26 de juliol que “el vas general s’està cobrint de terres i ja s’està segellant”. Un anunci que porta dècades esperant-se i que ha de suposar un inici d’un procés de clausura i restauració que es pot allargar uns trenta anys.

Tot i aquesta bona noticia, sorgida arran de la darrera reunió que va mantenir juntament amb el regidor d’Acció Climàtica, Eficiència Energètica i Biodiversitat, Aitor Piqueras, amb els responsables de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), l’alcalde també es va encarregar d’advertir que encara hi ha en marxa dos expedients sancionadors de la pròpia ARC a l’empresa per haver excedit els volum del vas general i la cel·les destinada a residus no perillosos estabilitzats. Un expedients que comporten sancions d’entre 50.000 i 75.000 euros i que ja es van iniciar a l’octubre passat. La seva resolució anirà per llarg, ja que el grup Hera va presentar al·legacions en considerar que no havia sobrepassat “els volums legalment establerts”, segons ja va manifestar a aquest diari el febrer passat.

Ampliació de capacitat

L’empresa també ha demanat una “modificació no substancial per incrementar el número de tones en el d’inertitzats”, que ascendeix a 24.900 tones més i que “se’ls concedirà” explicava Massana, però hi va treure importància perquè els dos dipòsits “estan passats de gairebé 60.000 tones”. Va deixar clar que “a l’abocador no s’entra res en el vas general i només en els d’inertitzats i nosaltres no hi podem fer res més que esperar que els dos expedients es resolguin”, per afegir que tota aquesta qüestió “segurament acabarà de nou al jutjat perquè l’empresa considera que en els dos llocs hi té més capacitat”. És aquest punt que va anunciar que ja s’estava cobrint el vas general amb terres i que els camions que hi entren o bé van al Centre de Tractament de Residus del Vallès Occidental (CTRV) ubicat al costat –propietat del Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Occidental i que envia la fracció resta no tractada a l’abocador de Pujalt–, o a la planta de triatge que Hera també té a les instal·lacions i que és una activitat que “poden fer”.

Els director de l’ARC, Isaac Peraire, ja va deixar clar al febrer que els tancament i procés de clausura s’ha d’iniciar quan hagi assolit “la capacitat màxima autoritzada”, que al seu parer ja va sobrepassar el 2023. D’aquí provenen els dos expedients per incompliment del text refós de la llei reguladora dels residus, aprovat per decret legislatiu 1/2009, del 21 de juliol. En el primer cas, el Departament d’Inspecció i Control de l’ARC sobre les entrades de residus inertitzats havia conclòs que s’hi havien dipositat 31.949,24 tones per sobre de la capacitat màxima autoritzada, però ja a l’octubre l’empresa assegurava que la cel·la d’explotació encara tenia capacitat per rebre 30.000 tones abans d’assolir la capacitat màxima autoritzada.

Ordenança per sancionar les pudors

Els episodis de pudors de l’abocador i també del CTRV, han sigut un altre front de batalla dels veïns que a l’octubre passat ho van portar a la fiscalia de Medi Ambient de Barcelona a través de Associació Prou Pudors de Coll Cardús. Al juliol l’Ajuntament ha fet un pas més per intentar que s’acabin, a banda de crear l’any 2000 un registre de queixes que ja en suma 1.428, acaba d’aprovar inicialment l’ordenança per regular, prevenir i corregir la contaminació odorífera elaborada per la Diputació de Barcelona.

Preveu multes per aquelles activitats, industrials i no industrials que generin olors i molèsties a la població i, després de la corresponent inspecció poden arribar als 3.000 euros. Piqueras, responent al regidor no adscrit Juan Pablo Garrido, va reconèixer que serà una eina que “anirà bé” per controlar les emissions de l’abocador, ja que “és una de les activitats on hi tenim el focus”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia