Medi ambient

Medi ambient

Ventiladors, gelats de fruita i granissats de cucs perquè els animals del zoo suportin la calor

El Zoo de Barcelona ha posat en marxa un seguit de mesures extraordinàries per pal·liar els efectes de les altes temperatures en els animals, que es complementen amb l’atenció diària que reben les espècies per part de l’equip de cuidadors. Per la seva ubicació, el Zoo registra temperatures que, de mitjana, són uns tres graus inferiors a les de la resta de la ciutat. Tot i això, quan arriben episodis de calor intensa, s’activa un protocol especial per tal que les espècies afrontin de la millor manera la calor.

Per garantir la hidratació dels animals, s’han posat més abeuradors a les instal·lacions i s’ha renovat amb més freqüència l’aigua perquè estigui fresca. També s’ha intensificat la neteja i renovació de l’aigua de les zones de bany i els fangars que tenen algunes espècies, uns espais que tenen un paper important en la regulació tèrmica d’animals com els facoquers i les elefantes.

A d’altres espècies, com el bisó, el búfal i també les elefantes, se les remulla fent ús de mànegues o aspersors, mentre que als felins i als ossos se’ls activen els ventiladors que tenen a les seves estances interiors per facilitar la renovació de l’aire i controlar així la climatització d’aquestes instal·lacions.

L’alimentació és un altre element que s’adapta durant els períodes de calor. Es dona fruita congelada i gelats de brou o de suc de fruita als primats; blocs de gel amb fruita per a les girafes; o granissats de cucs per a les mangostes i els suricates.

Totes aquestes accions es fan procurant el màxim estalvi d’aigua possible donada la situació de sequera sostinguda dels últims anys. En aquest context, ja fa més d’un any que el Zoo ha anat prenent mesures de control i estalvi d’aigua que han fet possible passar d’un consum diari de 1.500 m3 el 2018, als 900 m3 actuals.

D’entre les mesures de control i estalvi d’aigua vigents al Zoo, destaca la implantació d’un sistema de monitoratge del consum d’aigua i d’un altre per detectar fuites; o la reducció de les freqüències de neteja i buidatge dels llacs fora de la temporada d’estiu.

En paral·lel, el Zoo participa des de fa uns mesos al projecte “Gestió de recursos hídrics en instal·lacions zoològiques–FIT4USE Tecnologia de recirculació d’aigües” finançat per la Unió Europea a través del programa LIFE que té com a objectiu trobar solucions perquè els zoològics optimitzin l’ús de l’aigua. Així, el Zoo disposarà d’una planta pilot de regeneració d’aigua provinent de la neteja de les instal·lacions que funcionarà mitjançant un sistema similar a les zones humides en què les plantes i els microorganismes fan de sistemes naturals de depuració. L’aigua tractada es reaprofitarà dins el propi zoo per regar, netejar o reomplir basses naturalitzades.

La planta, que estarà llesta l’estiu del 2025, s’ubicarà al costat de les basses naturalitzades i estarà dissenyada de tal manera que els visitants podran veure com es filtra l’aigua. Aquest projecte LIFE el coordina la Universitat Tècnica de Liberec i té un pressupost de 2,7 milions d’euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.