Societat

GIRONA

L’Arxiu Municipal ingressa dos programes de festes dels anys 1935 i 1948

L’Ajuntament de Girona, a través de l’Arxiu Municipal de Girona, acaba d’ingressar dos programes de festes dels anys 1935 i 1948. Es tracta del programa de les Fires i Festes de Sant Narcís editat pel Teatre Albèniz l’any 1935, i el de les activitats programades per celebrar la festa del barri del Carril, també conegudes com les festes de l’Havana Petita. Tots dos documents han estat cedits pel periodista cassanenc Joan Carles Codolà Vilahur.

En el marc de les Fires de Sant Narcís de 1935, el Teatre Cinema Albéniz anunciava en un document els dies i horari de les seves projeccions, que incorporava en vermell dins de la programació general de Fires.

Aquest programa de mà, un fullet de setze pàgines que ara incorpora l’Arxiu, també inclou notícies i novetats cinematogràfiques com les ressenyes biogràfiques de les actrius Ruby Keeler i Dolores del Río, o les properes estrenes, entre les quals destaquen La alegre divorciada, amb Ginger Rogers; El imperio del crimen, amb James Cagney; o el musical El baile del Savoy, amb Gitta Alpar. Aquest darrer espectacle s’aprofita per introduir publicitat de la granja-bar Savoy, entre altres anuncis de farmàcia, cotxes, planxisteria, perruqueria, moda, begudes, papereria, calefacció, etc. Cal destacar la qualitat tant del disseny com de la impressió, a càrrec de Gravats Calbó, de Barcelona, representada a Girona per Joan Turón.

El segon programa de mà correspon a les festes de 1948 del barri del Carril o de l’Havana Petita, que van tenir lloc del 17 al 20 de setembre. Aquest barri tenia com a centre la plaça del Marquès de Camps, i comprenia part dels carrers de Santa Eugènia i de Barcelona, de l’avinguda de Mariano Álvarez de Castro, de la ronda de Ferran Puig i de les antigues ronda del Doctor Robert (ronda de Sant Antoni Maria Claret) i plaça del Carril (plaça del Poeta Marquina). El nom del Carril deriva directament de l’arribada del tren a Girona i del barri que va donar lloc als voltants. Entre final del segle XIX i començament del XX era una zona de creixement que concentrava nombrosos comerços i constituïa un nus de comunicacions, ja que a més de l’estació del tren hi confluïen les principals carreteres d’entrada a la ciutat.

La celebració de la festa en honor de la Mare de Déu de la Caritat del Coure, patrona de Cuba, va ser importada el 1917 per gironins que havien retornat a la ciutat després d’haver fet fortuna a Cuba, alguns dels quals s’havien instal·lat en aquella zona. Anteriorment, la festa major era per Santa Susanna, juntament amb el barri del Mercadal.

El programa de 1948 és un fullet de 28 pàgines editat per la comissió de festes, que hi fa la salutació, i un text sobre l’Havana Petita, de Josep Massanas, presumiblement el representant comercial d’URALITA, SA, que tenia magatzem a la plaça del Marquès de Camps. La programació inclou concerts del Regiment d’Infanteria Alcántara, sardanes i balls amb l’orquestra Pizarro i les cobla-orquestres Bolero i Gerona, a més de competicions esportives en col·laboració amb el GEiEG, una processó, l’ofici de difunts i focs artificials. A part de la publicitat diversa, el fullet també inclou la fotografia de cadascun dels conjunts musicals amb els corresponents “cantors”, Laverny i Grabalosa, de la Bolero i Pizarro, respectivament, i tres fotografies de la plaça del Marquès de Camps de Foto Palahí.

Els dos fullets s’incorporen a la col·lecció de programes de festes de l’Arxiu Municipal de Girona, el més antic dels quals data de 1866. Els programes de mà aporten molta informació per conèixer els gustos i espais de lleure i sociabilitat de la societat gironina a partir dels actes lúdics, espectacles artístics, musicals i esportius organitzats a la ciutat i, alhora, també sobre els establiments comercials i industrials i les seves estratègies publicitàries.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

L’Ajuntament adverteix UberEats que no pot donar servei a la platja

LLORET DE MAR
INSTITUCIONS

La Paeria proposa 35 distincions honorífiques, entre elles a Àngel Ros

LLEIDA
seguretat

Més tanques al Maresme perquè no es creui la via

Premià de Mar

Atenen 166 emprenedors durant els primers sis mesos del 2024

santa coloma de farners
equipaments

Canvien el sostre del pavelló de les Casernes, a Vilanova i la Geltrú

VILANOVA I LA GELTRÚ
equipaments

Nou pavelló i reforma dels patis de l’institut Camí de Mar de Calafell

CALAFELL

Signat el conveni per fer realitat la Planta fotovoltaica de l’abocador de Puigpalter

banyoles
GIRONA

L’Arxiu Municipal ingressa dos programes de festes dels anys 1935 i 1948

GIRONA

La residència del monestir de Sant Daniel obrirà a mitjans del 2025

GIRONA