Societat

societat

Comença la collita de la pera conference a Ponent, amb més qualitat però menys producció

La calor durant la floració a la primavera és la causa de la davallada

La pèrdua de producció oscil·la entre un 50 i un 80%, en funció de la ubicació de la finca

La collita de pera conference ha arrencat aquesta setmana a Ponent amb bones expectatives pels bons calibres i qualitat malgrat la davallada de producció per la problemàtica del borró floral que hi va haver a la primavera. Aquesta varietat s’ha començat a collir uns deu dies abans del que se sol fer, que és passada la mare de Déu d’agost. La setmana passada es van fer les comprovacions de sucre pertinents i es va veure que els fruits ja estaven al punt, per la qual cosa, els pagesos que estan en disposició, ja han començat a collir-la. Jaume Gardeñes, responsable de la fruita dolça d’Unió de Pagesos (UP), ha lamentat que en algunes finques hi haurà entre un 50 i un 80% menys de peres i per tant el sector perdrà “potencial productiu”. Gardeñes ha explicat que els pagesos es troben enguany amb una “casuística” que no havien vist mai pel que fa a la collita de pera i és aquesta important caiguda de la producció per la falta de borró floral a la primavera. Les previsions fetes públiques pel Departament d’Acció Climàtica i Afrucat fa uns dies ja van apuntar a un 50% menys de collita en pera conference a la demarcació de Lleida passant de les 60.400 tones al 2023 a les poc més de 30.100 d’enguany. Davant aquesta retallada, Gardenñes lamenta que els afectats poca cosa hi tenen a fer ja que l’assegurança agrària no cobreix aquesta minva. Les esperances són que el mercat valori amb un bon preu la poca producció que hi haurà, que per contra, tindrà unes qualitats molt més altes amb unes bones mides i també sabor. Segons Gardeñes, serà una pera conference com feia molts anys que no hi havia hagut. Al conjunt d’Europa, la producció d’aquesta varietat també ha anat a la baixa, sobretot perquè a països del nord del continent com Polònia hi va haver grans gelades a la primavera que han provocat una important reducció de quilos.

A mitjans de juliol els productors de Ponent ja van començar a collir pera, concretament la varietat llimonera, que és un dels emblemes de les terres de Lleida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.