Societat

EL PORT DE LA SELVA

La màquina perforadora comença a obrir el pou nou

El Consorci d'Aigües Costa Brava Girona espera que es pugui trobar aigua entre 15 i 20 metres de profunditat

El municipi recupera el servei, però encara no hi ha prou volum per engegar la dessaladora i l'aigua continua sortint salada

Els treballs per obrir un nou pou d’abastament d’aigua al Port de la Selva han començat a primera hora d’aquest matí amb el muntatge de la màquina perforadora, que, segons informen fonts del Consorci d’Aigües Costa Brava Girona, ha començat a funcionar fa només uns minuts. Aquest nou pou ha de servir per garantir el subministrament al municipi després de l’avaria que hi va haver al pou Vell, un dels dos que hi ha, va obligar a tallar l’aigua pràcticament tot dimarts.

El pou va quedar inoperatiu a causa d’un embussament de sal, motiu pel qual dilluns el consistori ja havia emès un ban en què alertava de l’increment de la salinitat de l’aigua potable i recomanava que no es fes servir l’aigua de l’aixeta ni per beure ni per cuinar. El subministrament es va recuperar la nit passada, però l’aigua encara no té prou qualitat per ser consumida. A més, segons ha confirmat a aquest diari l’alcaldessa del Port de la Selva, Lídia Ferrer, el dipòsit municipal, que s’abasteix dels dos pous i que després distribueix l’aigua a les llars, encara no té prou volum d’aigua per garantir que no es produiran nous talls.

L’embossament del pou Vell, amb la corresponent minva d’aigua al dipòsit municipal, va obligar a aturar la dessalinitzadora. Ferrer explica que, per poder activar-la de nou, cal recuperar volum d’aigua. El problema és que amb un sol pou operatiu no n’hi ha prou. Per aquest motiu, es va decidir obrir-ne un de nou, que es perforarà en un punt proper als altres dos que hi ha darrere de la discoteca Mackintosh, just a tocar de la riera de Romanyac. Amb aquest pou es confia poder recuperar el volum d’aigua per poder activar novament la dessaladora. Per augmentar aquest volum es continua injectant aigua al dipòsit municipal amb camions cisterna que el consorci fa venir de Colera. També n’arriba de la canonada provinent de la xarxa en baixa de Llançà.

Aquesta aportació extra, segons explica l’alcaldessa, ha fet baixar els nivells de salinitat de l’aigua del dipòsit municipal, però no prou per recomanar-ne el seu consum. “La salinitat en xarxa és molt alta i l’aigua encara no és apta. Aquesta època en gastem molta. Els camions cisternes que arriben al Port de la Selva ens ajuden però no en fem prou per fer baixar la salinitat”, confirma Ferrer.

Paral·lelament, el Consorci d’Aigües Costa Brava Girona treballarà per desembussar i netejar el pou Vell, tot i que ara la prioritat és obrir el nou. Els enginyers calculen que podrien trobar aigua entre 15 i 20 metres de profunditat. A més, tot dependrà de la qualitat de l’aigua que es trobi i del tipus de terreny on es perfora el pou. “Potser comencem a obrir i en trobem una roca que no ens permet continuar perforant”, assenyalen fonts del consorci. Per aquest motiu es fa molt difícil pronosticar quan estarà operatiu aquest pou nou. L’alcaldessa avisa, a més, que el consum d’aigua augmentarà el proper cap de setmana i la setmana que ve, coincidint amb el pic de la temporada turística. Per això, les administracions demanen als veïns que facin un ús racional d’aigua. “El més important és augmentar el volum de l’aigua del dipòsit municipal per poder activar la dessaladora”, conclou l’alcaldessa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia