Societat

societat

La Sindicatura de Greuges de Barcelona demana implementar un Respir Plus per a menors de 60 anys

La prestació social econòmica es facilita a persones grans en situació de dependència que necessiten suport continuat

L’actual requisit que limita l’edat, exclou col·lectius com les persones joves en situació de dependència

La Sindicatura de Greuges de Barcelona ha demanat a l’Ajuntament implementar un Respir Plus per a persones menors de 60 anys amb la major brevetat possible. La defensoria també ha fet incís en què si és imprescindible un pla pilot del Respir Plus, l’Ajuntament el dugui a terme durant el 2024. El Respir Plus és una prestació social de caràcter econòmic que es facilita a persones grans en situació de dependència i que requereixen un suport continuat per al desenvolupament bàsic d’activitats del dia a dia. L’objectiu és que puguin pagar un servei per millorar la seva qualitat de vida i la dels seus cuidadors.

Segons el síndic de greuges de Barcelona, David Bondia, encara hi ha “dificultats importants per salvar” però considera necessari donar prioritat a aquesta qüestió, atenent el retard en la implementació d’un Respir Plus que “no impliqui cap mena de discriminació”. Per accedir a un Respir Plus cal tenir 65 anys o més (excepcionalment es poden admetre persones de 60 a 64 anys) i estar empadronat i residir en un domicili particular a la ciutat de Barcelona de manera continuada durant els cinc anys anteriors a la data de prestació de la sol·licitud. La Sindicatura de Greuges de Barcelona considera que el requisit que limita l’edat per accedir al Respir Plus pot ser discriminatori, ja que d’aquesta manera només es dirigeix a les persones grans i exclou la resta de col·lectius, com poden ser les persones joves en situació de dependència.

L’origen de la intervenció de la Sindicatura rau en el fet que diverses famílies amb fills amb graus II o III de dependència, i en molts casos amb graus de discapacitat reconeguda del 65% o superior, van dirigir-s’hi per reclamar el Respir Plus per a menors de 60 anys. Denunciaven que després d’un procés dilatat, en el qual havien presentat queixes a l’Ajuntament de Barcelona sol·licitant el Respir Plus per a menors de 60 anys, no havien aconseguit una resposta concreta, malgrat que havien mantingut reunions amb representants municipals. En concret, exposaven que quan els fills són menors d’edat sí que hi ha més recursos de Respir, però quan passen a ser majors d’edat es restringeix molt l’accés a aquests recursos. Bona part dels seus fills tenen discapacitats intel·lectuals, que en molts casos comporten trastorns de conducta, i aquesta darrera condició els exclou dels pocs recursos Respir que existeixen per a joves. A més, els mitjans privats poden ser inassolibles econòmicament per a moltes famílies.

L’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) ha manifestat a la Sindicatura de Greuges de Barcelona que està analitzant la demanda del sector i les diferents modalitats de Respir possibles. Un dels col·lectius en els quals s’ha copsat una necessitat més “flagrant” és el de famílies monoparentals amb fills amb discapacitat. L’IMPD afegeix que, una vegada analitzada i dimensionada la necessitat, caldrà definir el model de prestació del servei i dotar-lo de pressupost. En aquesta línia, hi ha la voluntat de poder activar aquest servei el més aviat possible i donar resposta a les demandes de les famílies.

Tot i que l’Ajuntament mostra la seva predisposició a obrir l’accés al Respir Plus a altres col·lectius, la Sindicatura vol incidir en el fet que des de la primera convocatòria del Respir Plus l’any 2013 fins a l’actualitat, el consistori no hagi pogut articular un programa amb un abast més ampli per a les persones amb dependència de totes les edats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.