Societat

Menjar bé a Barcelona

Una guia recull els restaurants finalistes i guardonats als premis Barcelona Restauració

El llibre ofereix un mapa per barris per poder localitzar els diferents restaurants i bars recomanats

Els establiments suggerits ho són per la seva qualitat o sostenibilitat o per la integració al seu barri

Barcelona té 10.000 bars i restaurants, que suposen el 22% dels comerços i serveis de la ciutat

Menjar bé és sinònim de Barcelona. El millor restaurant del món és de Barcelona, el Disfrutar, i la ciutat té 25 restaurants amb estrella Michelin (quatre amb tres estrelles, dos amb dues estrelles i dinou amb una estrella). Però no només es menja bé en aquests restaurants estrellats, només faltaria. Barcelona té opcions per a tots els gustos, per a totes les butxaques i a tots els barris. Amb l’objectiu de donar a conèixer alguns dels millors restaurants de la ciutat o els que es distingeixen per algun motiu (per la seva innovació, per la seva cuina sostenible, etcètera), l’Ajuntament de Barcelona ha editat una guia (que es pot trobar al web municipal i descarregar) dels restaurants que han estat finalistes i guardonats amb els premis Barcelona Restauració, que concedeix el govern de la capital catalana des del 2017.

Hi ha un bon grapat d’establiments per descobrir, alguns d’emblemàtics, altres de més desconeguts, i repartits per tots els barris de la ciutat. De fet, un dels criteris del consistori per premiar alguns restaurants o bars és el fort vincle amb el barri, ja que vertebren l’entorn. “Barcelona –recorda la Guia 2024 de la Restauració de Barcelona– viu el seu millor moment gastronòmic de la història. Els més de 10.000 bars i restaurants aporten un valor enorme per mantenir el nostre caràcter de ciutat mediterrània i, alhora, generar progrés i cohesió en el dia a dia dels barris.” “Barcelona és un model i la seva restauració un reclam a tot el món, que serveix, alhora, per mostrar tot Catalunya”, explica Roger Pallarols, director del Gremi de Restauració de Barcelona. Barcelona, efectivament, té 10.000 bars i restaurants, que representen el 22 per cent dels comerços i serveis de la ciutat, segons les dades del cens de locals en planta baixa del 2022, i representen el 6,1 per cent del PIB barceloní. Menjar en un restaurant de la ciutat és la principal activitat dels turistes que visiten Barcelona (ho van fer el 92,1% el 2023).

En la guia apareixen les ressenyes dels establiments premiats, dels finalistes i dels premis honorífics. Per exemple, de Ciutat Vella apareixen com a premiats el Fismuler (distingit per la seva qualitat gastronòmica) i En Ville (distingit com a local innovador), i com a finalistes hi ha les ressenyes del Gran Torino Garage Bar (premiat per la seva integració al barri), La Estrella (premiat per la seva qualitat gastronòmica), el Rooster & Bubbles (distingit com a local innovador), Ca l’Estevet (a qui se li ha reconegut la seva integració al barri), L’Òstia, el Bidasoa i el Norai (tots tres distingits per la seva integració al barri) i el Sagardi (que ha estat considerat per la seva gran qualitat gastronòmica).

El cas de Can Culleretes

Com a premis honorífics de Ciutat Vella, hi ha Ca l’Isidre i Can Culleretes, dos dels restaurants que fan cuina catalana més emblemàtics de la ciutat, més antics i més estimats pels barcelonins, sense cap mena de dubte. Precisament, les mestresses de Can Culleretes, Montserrat i Alícia Agut ( la segona generació de la família Agut Manubens, el matrimoni que a la meitat del segle passat va agafar les regnes de l’establiment) han estat aquest any homenatjades per la Boqueria. Can Culleretes, fundat l’any 1786, està considerat el restaurant més antic de Catalunya i el segon més antic de l’Estat, segons el Llibre Guiness dels Rècords, i entre els plats més valorats hi ha els canelons de carn, de brandada de bacallà i espinacs i de jarret, l’escudella, el civet de senglar, el garrí a la catalana, l’ànec amb prunes, el rap amb all cremat i la crema de flam. L’homenatge es va fer en el marc del cicle de Consell de Savis, amb el qual la Boqueria homenatja “figures clau de la gastronomia i la restauració que han obert camí en el món de la cuina catalana”.

De Gràcia, la guia destaca, entre altres, l’Agreste, com a premiat, i el Saó, com a finalista, un restaurant, aquest, situat a la part alta del barri, quasi a tocar de la ronda i l’estació de metro Vall d’Hebron, liderat pel xef Juanen Benavent, que té una proposta de molta alta qualitat de cuina de proximitat i de temporada i uns menús que ben bé es poden comparar amb els que fan restaurants que tenen estrella Michelin o sols Repsol. A la carta de vins s’hi troben totes les denominacions d’origen de Catalunya.

De Gràcia també es destaca (van ser finalistes) el ja històric Roig Robí i la Sartoria Panatieri, que aquest maig passat va ser, a més, considerada la segona millor pizzeria d’Europa per la llista 50 Top Pizza Europa 2024. Els xefs de la pizzeria són Rafa Panatieri i Jorge Sastre, que ja formen part de la llista de grans xefs de la ciutat. Formats, en part, a la cuina dels germans Roca del restaurant de l’antic hotel Omm de Barcelona, el Roca Moo, aquest any han estat protagonistes al Gastronomic Forum Barcelona. També tenen un restaurant de carn a la brasa i un local on fan entrepans d’autor.

La Guia 2024 de la Restauració de Barcelona inclou un mapa dels districtes de la ciutat on estan situats els establiments premiats, els finalistes i els premis d’honor. De cada establiment hi ha una ressenya històrica, una explicació de la seva cuina i fotografies dels locals i d’alguns dels seus plats.

La sorpresa d’aquest agost

En Rafuel és un dels influenciadors gastronòmics més importants del país, tot i que mai s’havia dedicat a la cuina de manera professional. Es diu Rafel Antonín, té 69 anys i és una persona propera, amable i riallera que té prop d’un milió de seguidors a Instagram, xarxa a la qual es va afegir, primer, per seguir les seves filles i on, després, va començar a penjar les seves receptes sense saber que acabaria sent famós. Les seves receptes fàcils i entenedores l’han catapultat a la fama i la setmana passada, tot just inaugurat l’agost, va obrir el seu primer restaurant, al carrer de Còrsega, darrere el Palau Robert. Casa Rafuel ofereix de 8 del matí a 8 del vespre menjar casolà amb productes frescos, de temporada i comprats al mercat. Té dos llibres publicats: Les meves millors receptes (Columna, en català, i Planeta, en castellà) i Grans èxits d’en Rafuel (Columna i Planeta), un receptari “deliciós pels qui no tenen temps però els agrada menjar bé”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia