Societat

SOCIETAT

Gràcia encara la recta final a contrarellotge per tenir els carrers guarnits

Com a novetat hi haurà una “nit tranquil·la” amb l’objectiu de reduir les aglomeracions i millorar la convivència

Els carrers de Gràcia presenten aquest dissabte una imatge que poc té a veure amb la que tindran el proper 15 d’agost, moment en què es donarà el tret de sortida a les festes del barri. Els membres de les diferents comissions estan treballant a contrarellotge per tenir els guarnits a punt. “Tothom està treballant molt”, apunta a l’ACN Lina López, presidenta de la comissió festa major de Gràcia. En alguns casos, falten mans, tot i que hi ha carrers que demanen que l’ajuda també es reparteixi perquè sigui més productiva. Com a novetat, en aquesta edició s’ha instaurat de manera conjunta una “nit tranquil·la” . “No vol dir que sigui una nit de silenci, sinó que abaixarem el volum perquè tothom pugui participar de la festa”, ha assenyalat López.

Com cada any, les festes de Gràcia tindran a punt els guarnits el 15 d’agost. La cursa fins llavors, però, fa patir algunes comissions que encaren la recta final dels preparatius “amb una mica de nerviosisme”, explica Lina López, presidenta de la Comissió de Festa Major de Gràcia. La falta de mans en alguns casos es fa més evident quan només falten cinc dies per la data.

Aquest any hi haurà 23 comissions guarnint els carrers. Una d’elles, Fraternitat de Baix, encara tenen els preparatius “molt verds”, admet una de les membres, Marta Soteras. “Depenem de la gent que vingui i que puguem avançar ràpid o haguem de patir més”, explica. Amb tot, demana que els veïns es “reparteixin”, perquè assegura que és difícil de gestionar molta gent en un mateix moment.

En el seu cas, han creat tot un món al voltant de la papiroflèxia. Es tracta d’una idea que va sorgir poc abans de començar les festes de l’any passat. Havien fet unes làmpades amb papiroflèxia que havien de servir pel decorat d’aquella edició, però que van preferir reservar-se per aquest any. I d’aquella idea inicial han anat creant la resta d’elements.

Marta Soteras posa en valor el sentit de comunitat que hi ha entre els veïns, no només per la festa major, sinó “tot l’any”. “És el fet de trobar-se al local, quedar dos o tres dies per setmana, fer una mica de feina, però també passar l’estona. Hi ha gent que durant l’any això ho necessita i li agrada”, relata.

En aquesta línia, la presidenta de la comissió del carrer Llibertat, Andrea Trigo, assenyala que l’ambient que es crea és “molt bonic”. “Som un munt de gent que compartim la vila i som una comunitat que es mou cap a una mateixa direcció. Potser no som molt hàbils amb les mans, però sempre es pot fer alguna cosa. Això et fa sentir útil, part d’una comunitat molt gran i bonica”, explica. En el seu cas estan creant ’El celler de Llibertat”, un carrer que es dividirà en diferents trams, on es podrà veure una vinya, una cava i, fins i tot, una part d’una masia.

L’habitual polèmica sobre el soroll i una festa massificada continua viu i enguany s’ha volgut ajudar a mitigar-ne l’impacte amb diferents mesures. D’una banda, la instauració d’un dia comú en què tots els carrers declaren una “nit tranquil·la”. Lina López explica que és una iniciativa que ja contemplava el reglament, però que cada carrer duia a terme quan i en la mesura que volia. Enguany, el 18 d’agost és el dia escollit per tothom, i tot i que no hi haurà silenci, “s’abaixarà el volum” amb l’objectiu que tothom pugui participar de la festa. A més, es preveu per aquella nit un programa d’activitats veïnals, amb un sopar de germanor entre les diferents comissions i cinema a la fresca, per exemple. L’objectiu final és que els veïns que normalment no es vinculen amb la festa per diferents motius també pugui formar-ne part.

Des de Llibertat, Andrea Trigo assenyala que l’anomenada “nit tranquil·la” serà un descans per als veïns. “No vol dir que es pari tot, vol dir que anem a fer una activitat més enfocada a les veïnes perquè puguin seguir gaudint d’unes festes sense haver d’esquivar a ningú”, assenyala. “Estem fent que la gent torni a sentir-se acollida a la seva vila”, afegeix.

Per ordenar el trànsit de persones durant els dies de festa es manté la iniciativa de circular en un sentit únic. Els veïns tindran unes polseres distintives per poder entrar i sortir lliurement. Una altra de les novetats és el trasllat de l’anunci dels guanyadors al millor guarniment. Normalment es feia el dia 17 i això provocava que tothom volgués anar a veure els primers premis. Traslladant aquest anunci al final de les festes preveuen que els visitants es distribuiran d’una manera més equitativa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.