Societat

Els Castellers de Vilafranca arrasen

Concurs de Castells de Tarragona

Amb una superioritat inapel·lable, els Castellers de Vilafranca es van proclamar per quarta vegada consecutiva campions de món casteller. Una remodelada i abarrotada plaça de toros de Tarragona, amb més de 13.000 persones entre castellers i públic, va acollir el que va ser un autèntic recital dels vilafranquins.

No hi va haver combat, Vilafranca va ser molt superior i punt. I no hi va haver discussió possible perquè els verds van estar a un nivell altíssim, ja que van firmar –atenció– la segona millor actuació de la història dels castells –només superada per la d’ells mateixos al Sant Fèlix del 2005– i perquè les colles de Valls, les grans aspirants, no van poder estar a la seva altura.

Duel desigual
El triomf dels penedesencs es va començar a fonamentar en el seu primer castell, l’espectacular 4 de 9 amb l’agulla, un amic fidel que mai els falla i que ahir van descarregar amb una concentració extrema. Al seu torn, la Colla Joves sorprenia amb una sortida agressiva, de 5 de 9, que va caure instants abans de ser carregat, quan l’enxaneta ja havia fet la primera aleta, mentre que la Colla Vella es quedava a mig fer amb el pilar de 8.

En la segona ronda, Vilafranca va sumar punts tot refiant-se del mestratge dels seus pilaners, que van dominar sense excessius problemes el pilar de 8, mentre que la Joves prenia aire descarregant el 3 de 9 i la Colla Vella ensenyava la que havia de ser la seva primera carta guanyadora, el 5 de 9. Però quan la Supercatedral rosada es va carregar, el tronc ja estava força rebregat i la sortida, un pèl precipitada, de la canalla el va rompre. Una llàstima. No s’havia arribat ni a la mitja part i el partit ja semblava sentenciat.

Però faltava el millor. Frescos, i amb els nervis totalment controlats, els Castellers de Vilafranca van atacar aleshores la terrible torre de 8 neta, el castell més puntuat de tots els que es van alçar. Els verds el van carregar in extremis, ja que just en el moment que l’enxaneta encavalcava l’estructura, aquesta va caure. Després de moments d’incertesa, el jurat va validar la carregada i l’eufòria es va desfermar entre els camises verdes que, ara ja sí, es veien campions. En un intent per mantenir la lluita, la Colla Joves es va llançar sobre el 2 de 8 net, però el tronc va saltar fet a miques quan l’aixecador feia l’entrada.

Amb grandesa
En un gest de grandesa enorme, Vilafranca va intentar rematar la victòria amb una última meravella de la gamma extra, l’imponent 4 de 9 net. La colla va demostrar que l’havia treballat molt bé durant els assaigs, ja que el va carregar amb molta classe i, si no hagués sigut perquè la canalleta –el cert és que el castell total imposa moltíssim– va voler baixar massa ràpid i el va trencar per dalt, semblava que el tenien gairebé dominat (objectiu per a Tots Sants).

La Colla Vella, amb el segon lloc a la butxaca, va mirar d’arrodonir una gran actuació amb el 4 de 9 amb el pilar, però el castell va evidenciar carències importants i el van haver de desmuntar en dues ocasions. Vilafranca conserva el tron. Glòria als campions. Qui superabit. Qui el superarà.

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.