Medi ambient

Les platges de Calella i Llafranc tenen una concentració de microplàstics per sota de la costa catalana

El projecte Surfing for Science determina que les platges de Calella de Palafrugell i Llafranc tenen una concentració de microplàstics de 0,11 mg/m2. Això suposa una xifra molt inferior a la concentració mitjana de la resta de punts de mostreig del litoral català i balear, on la presència de microplàstics és de 0,69 mg/m2.

Des del setembre del 2022 hi ha 33 voluntaris que han realitzat de forma continuada unes quarante sortides amb caiac per recollir mostres d’aigua entre Llafranc i Calella de Palafrugell per analitzar la concentració de microplàstics. El projecte està liderat per la Universitat de Barcelona i l’ONG Surfrider Foundation.

Des del setembre del 2022 els voluntaris del projecte Surfing for Science han sortit de forma periòdica en caiacs per recórrer les aigües que hi ha entre la platja de Llafranc i la de Sant Roc de Calella de Palafrugell. En les quaranta sortides que s’han fet des d’aleshores s’ha recollit mostres d’aigua per tal que després s’analitzessin en els laboratoris del Grup de Recerca en Geociències Marines de la Universitat de Barcelona (UB).

Des de Palafrugell, el projecte ha comptat amb l’impuls de l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palafrugell i l’Associació de Veïns i Amics de Calella de Palafrugell. Per altra banda, l’empresa Tourist Service de Llafranc ha cedit els caiacs per fer la sortida i el Club Nàutic de Llafranc ha deixat les instal·lacions per netejar el material de mostreig.

Al litoral de Palafrugell s’ha registrat una concentració mitjana de microplàstics de 0,11 mil·ligrams per cada metre quadrat. Això suposa molt per sota de la mitjana de la resta de punts on s’ha fet el mostreig del projecte de ciència ciutadana en el litoral català i balear. De fet, la mitjana s’estipula en 0,68 mg/m2.

A partir de les mostres que recullen els voluntaris s’analitza l’abundància dels materials, la mida, el color i el tipus de polímer. L’objectiu és investigar quins mecanismes de dispersió segueixen i com es fragmenten, a banda del temps d’exposició que tenen aquestes fonts de contaminació en el nostre litoral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia