Ciència

Ciència

La barcelonina Sateliot llança quatre satèl·lits a l’òrbita de la Terra

Sateliot, amb seu a Barcelona, va llançar amb èxit quatre satèl·lits a l’òrbita de la Terra aquest divendres a la nit: “La revolució de l’internet de les coses ha començat”, va dir Jaume Sanpera, conseller delegat i un dels fundadors de la companyia. Es tracta de la primera constel·lació d’òrbita baixa amb estàndard 5G per a l’internet de les coses –IoT, Internet of Things– i amb cobertura al 100% del planeta. Són quatre satèl·lits de la constel·lació 5G-IoT en la missió que s’ha batejat com a Transporter-11, i que han anat a bord del coet Falcon 9 de l’empresa nord-americana SpaceX (fundada per Elon Musk). Sateliot va organitzar un acte per seguir l’enlairament en directe a l’antic IMAX Port Vell de Barcelona.

A pocs minuts per les 21 hores de divendres, hora local, el Falcon 9 va sortit de la base aèria de Vandenberg, a Califòrnia (Estats Units). Sanpera ha afirmat: “Per primera vegada a la història de les telecomunicacions el mateix protocol per les telecomunicacions mòbils es podrà fer servir per les satel·litals. No es pedrà la cobertura i això és únic.”

Els aparells llançats a l’òrbita de la Terra són del tipus CubeSat 6U, amb unes mides de 20x10x35 centímetres i un pes net de 10 quilograms. Se situaran a una alçada d’uns 600 quilòmetres, a 90 graus un respecte de l’altre i es podran moure en el cas que pugui haver-hi perill d’impacte. Aquests aparells tindran una vida útil de cinc anys i es destruiran, asseguren, sense generar brossa a l’espai. Cada unitat ha suposat una inversió de mig milió d’euros per abastir uns vuit milions de dispositius a partir de finals d’aquest any.

La missió busca estendre la cobertura a més sectors com l’agricultura, la logística i les infraestructures, entre d’altres, i a empreses com ara pimes, multinacionals i administracions públiques. Un exemple pot ser, en el sector primari, la col·locació d’un sensor a les vaques que hi ha als Pirineus per saber on es troben i l’estat de salut, entre d’altres.

La firma catalana té previst enviar més satèl·lits a l’espai de cara a 2025 i l’objectiu és que el 2026 n’hi hagi un centenar orbitant. Des de la seva creació, Sateliot ha aixecat 25 milions d’euros i l’empresa calcula que la facturació al 2027 s’enfilarà fins als 500 milions d’euros i es multiplicarà per dos al 2030. Sateliot és l’empresa del sector espacial que ha desenvolupat alguns dels nanosatèl·lits que la Generalitat ha posat en òrbita en els últims anys. Precisament, fa unes setmanes el primer aparell que es va llançar, l’Enxaneta, va completar la seva missió després de tres anys i va tornar a l’atmosfera de forma sostenible. L’encàrrec que tenia era desplegar serveis de connectivitat global d’IoT i obtenir dades de sensors ubicats arreu del territori català, especialment en zones amb poca cobertura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.