Societat

RIPOLL

Monument a Ripoll en record de les víctimes del 17A

El monòlit és obra de l’artista local Domènech Batalla

La cançó Imagine, de John Lennon, interpretada per la violoncel·lista Eva Curto, ha posat punt i final aquest matí a l’homenatge que s’ha fet a la plaça de l’Ajuntament de Ripoll a les setze víctimes mortals i als centenars de ferits dels atemptats perpetrats l’agost del 2017. A l’acte hi han assistit més de 300 persones.

En l’acte d’homenatge, s’ha inaugurat una escultura en record seu. El monòlit, obra del pintor i escultor local Domènech Batalla, s’ha realitzat amb un marbre grec de color verd i compta amb una placa metàl·lica on consten els noms de les setze persones que van morir en els atemptats. També amb la inscripció ‘a la comtal vila de Ripoll, a les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils’. A l’acte, hi han assistit algunes víctimes i familiars com Elisabet Caritg que junt amb l’alcaldessa de la vila comtal, Sílvia Orriols, han destapat el monument. Posteriorment també hi ha hagut una ofrena floral encapçalada per les víctimes, institucions, entitats i els cossos de seguretats. Veïns de Ripoll també han dipositat clavells als monuments. S’han fet diversos parlaments, en un acte que ha volgut ser “senzill” i “sòlid”, segons recollia l’agència de notícies ACN. En aquest sentit, l’alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols, segons recull l’agència de notícies ACN, ha dit que amb l’homenatge d’aquest diumenge han volgut “esmenar la nefasta gestió municipal” del govern anterior i “contrarestar el vergonyós homenatge” que es va fer l’any 2017, quan van tenir lloc els fets.

Orriols també ha recordat que, per voluntat expressa de les víctimes, s’ha convidat “a tothom, prescindint d’ideologies i banderes” perquè l’Ajuntament volia “abandonar qualsevol politització de l’acte”. Amb tot, ha lamentat que “moltes institucions han declinat assistir” a l’acte, entre elles la Generalitat. De fet, cap dels regidors de l’oposició ha participat a l’homenatge ni tampoc familiars dels terroristes de Ripoll.

L’alcaldessa ha admès que no han convidat a la comunitat islàmica del municipi. “Si es van fer discursos cridant a la gihad a dins d’un centre de culte, m’imagino que els responsables del centre n’eren conscients i ho van permetre. Per tant, els considerem còmplices”, ha dit.

En l’acte d’homenatge a Ripoll hi han participat també algunes de les víctimes que van sobreviure a l’atemptat del 17-A. Yolanda Ortíz i el seu fill Ivan Morales eren a la Rambla de Barcelona en el moment dels fets. Van veure com la furgoneta atropellava a dues persones davant seu. Yolanda Ortíz ha lamentat que durant aquests set anys s’han sentit “completament sols” i ha explicat que durant molt de temps l’ha acompanyat un sentiment de culpa per no haver pogut salvar dues de les persones que van perdre la vida. “A vegades no calen grans reconeixements, sinó una abraçada i sentir que tens gent a prop”, ha expressat. El seu fill, Ivan Morales, que tenia 10 anys en el moment dels atemptats, ha dit que porta aquell dia gravat “amb foc” a la memòria . Així l’impacte que va tenir “l’acompanya” fins a dia d’avui. També ha intervingut a l’acte una altra de les víctimes de l’atemptat a la Rambla, Ana Cortés, que ha llegit un text en nom de Javier Martínez, el pare del nen assassinat a la Rambla el 17-A, i que ha excusat la seva presència per motius de salut.

L’acte també ha comptat amb la intervenció de Robert Manrique, víctima de l’atemptat d’Hipercor i portaveu en funcions de la Unitat d’Atenció i Valoració a Afectats per Terrorisme (UAVAT). Manrique ha criticat el poc suport que les víctimes han rebut de les institucions i ha recordat que a Catalunya hi ha víctimes de més de 20 bandes terroristes diferents. “El nostre objectiu és que ningú ho pateixi més i, que els que ho hem patit, tinguem el reconeixement social i administratiu que ens mereixem”, ha assegurat. .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia