El mercat de Sant Carles es renova
La reforma, que es fa des del juliol fins al novembre, implica el canvi ambiental, energètic i digital de l’equipament
El tancament durant el mes d’agost per canviar la coberta ha provocat les queixes d’alguns paradistes
El mercat de Sant Carles de Granollers es va inaugurar el 1968; abans les parades eren a la Porxada
El mercat de Sant Carles de Granollers té 55 anys de vida. El 20 de desembre del 1968 s’inaugurava el nou equipament amb parades de venda de productes frescos, situat entre el passatge de Sant Bartomeu, el carrer de Sant Jaume i la plaça de la Caserna. Ja als anys vint del segle passat s’havia parlat de traslladar el mercat municipal des de la plaça de la Porxada a un indret més idoni que no fos a l’aire lliure. No va ser, però, fins al 1965 que l’Ajuntament va comprar l’antiga caserna militar, en desús i en mal estat, i al solar hi va construir l’edifici del mercat municipal de Granollers.
Ara, el 2024, es fan noves actuacions per al canvi ambiental, energètic i digital de l’equipament. Les tasques, que van començar l’1 de juliol, s’allargaran fins al mes de novembre. Es rehabilitaran les quatre façanes, en les quals s’instal·laran cambres d’aire, per mantenir l’equipament més fresc a l’estiu i més càlid a l’hivern.
En el mateix sentit, se substituiran els equips de climatització i fred per nous aparells, més eficients. La renovació també inclou actuacions per fer el mercat més atractiu. A la part superior de la façana del passatge Sant Bartomeu, s’hi incorporarà un jardí vertical. Així mateix, es retiraran els barrots de totes les finestres i s’hi instal·laran plafons translúcids de policarbonat amb llums LED que milloraran la il·luminació natural a l’interior i a l’entorn del mercat durant la nit. Andrea Canelo, segona tinenta d’alcaldia i regidora de Serveis i Via Pública i Processos Participatius, explica: “Aquests dies d’agost, tenim el mercat de Sant Carles tancat perquè s’hi està fent el canvi de la coberta. S’està traient tot el sostre de fibrociment i s’hi estan instal·lant plaques fotovoltaiques.” Unes plaques que permetran generar energia elèctrica per a l’autoconsum del mercat, equivalent al 60% del consum elèctric comunitari. També s’hi incorporaran bateries d’acumulació elèctrica per emmagatzemar l’energia elèctrica generada no consumida durant el dia per abastir les cambres frigorífiques i altres equips que funcionen sempre.
Entre les actuacions, també hi ha la instal·lació d’un panell LED informatiu i un sistema digital de control d’aforament, que fins ara no existia. També es crearà un espai web del mercat i un estudi de generació de residus, per reduir-los i incrementar el reciclatge, segons el consistori. Tot pegat, suposarà una inversió d’1.184.144,10 euros, finançada en gran part a través de fons europeus.
Eines per millorar les vendes
Els paradistes també disposaran d’un armari refrigerat per facilitar la venda en línia i la recollida de comandes fora de l’horari comercial. Tot, a través d’una ajuda de la Diputació de Barcelona, cofinançada també a través de fons europeus. I també estrenaran un nou tricicle elèctric amb compartiment refrigerat per a la distribució de compres a domicili. Després de l’estiu, també es preveu posar en marxa una plataforma col·laborativa entre productors locals, empreses distribuïdores i venedors del mercat, per afavorir la venda de productes agroalimentaris frescos de proximitat. Canelo explica que “el mercat té molta vida, està actiu cada dia i les parades es guanyen bé la vida. Fa dos anys es va fer la concessió dels títols del dret d’ús de bona part de les parades actuals per als propers 25 anys”. Hi ha dues o tres parades tancades, per jubilació o perquè han plegat, però en procés de concessió, i l’adjudicació es preveu per al setembre o l’octubre.
Les 36 parades del mercat reprendran la seva activitat habitual el dilluns 26 d’agost, després d’haver tancat el 29 de juliol. Canelo explica que “s’ha fixat fer aquesta obra a l’agost per seguretat, i també per fer-ho coincidir amb les vacances de l’equipament, quan normalment la majoria de les parades tanquen. Potser no tot un mes, però sí algunes setmanes, i ja ho havíem pactat a finals d’any amb la junta del mercat”.
Crítics
Alguns dels paradistes, però, són crítics amb el fet d’haver de tancar un mes. És el cas de Joan Marés, que regenta una parada de venda de peix, de les més antigues del mercat, a més de dos establiments més a la ciutat. Marés afirma: “Els paradistes estan bastant enfadats, perquè suportar una empresa tancada un mes val molts cèntims. Hi havia gent que no feia vacances mai, perquè no podia. Els han fet tancar un mes i molta gent n’ha sortit perjudicada, sobretot els que tenen treballadors, ja que aquestes despeses s’han de pagar igual.”
Pep Homs hi té una parada de carn de vedella, de xai i de menuts, Homs Carnisseria, i també és el president de l’Associació de Paradistes. “Molts som autònoms i tancar sempre porta maldecaps, encara que sigui època de vacances; no hi estem acostumats. Mai he tancat un mes sencer”, assenyala. I hi afegeix: “Jo no tinc treballadors, però altres companys, sí. No havien tancat mai, feien torns. No poder produir, encara que sigui menys, és un malestar.”