Societat

Regne Unit

El govern activa mesures d’emergència per la saturació de les presons a Anglaterra

Els acusats podran ser mantinguts en cel·les policials a l’espera de judici fins que hi hagi places a les presons

Les detencions arran de les recents protestes violentes al país han acabat de desbordar el sistema penitenciari

El govern del Regne Unit ha posat en marxa aquest dilluns l’anomenada Operació Alba Primerenca per alleujar la situació d’amuntegament a les presons d’Anglaterra.

La mesura, que ja va ser activada al maig per l’anterior executiu conservador, faculta les autoritats a mantenir els detinguts a les cel·les policials sense comparèixer als jutjats fins que no tinguin una plaça disponible en una presó. Això suposa que els processos judicials es podrien endarrerir amb els acusats tancats a les comissaries o en llibertat sota fiança. El Ministeri de Justícia ha garantit que ningú que suposi “un risc per a la ciutadania” no serà alliberat. També ha assegurat que la capacitat de la policia per detenir delinqüents no es veurà afectada. El subdirector del Consell Nacional de Caps de Policia, Nev Kemp, ha assegurat que les forces de seguretat continuaran fent detencions per “mantenir la seguretat del públic, inclosa la vigilància de protestes i esdeveniments”.

El sistema penitenciari anglès, que ja estava força saturat, s’ha acabat de desbordar amb l’augment de condemnats pels disturbis violents que van esclatar fa dues setmanes. Més de 470 persones han estat acusades de diversos delictes relacionats amb l’onada d’aldarulls xenòfobs instigats per grups d’extrema dreta a diverses ciutats britàniques.

La capacitat actual del sistema penitenciari a Anglaterra i Gal·les és de 89.191 presoners. Divendres, la població penitenciaria era de 87.893, segons la cadena britànica BBC. Les disposicions d’emergència afecten les regions angleses del Nord-est, Yorkshire, Cumbria, Lancashire, Manchester, Merseyside, Cheshire i les Midlands.

El secretari d’Estat de Presons, James Timpson, ha lamentat que el nou executiu laborista “ha heretat un sistema judicial en crisi” i s’ha vist “obligat a prendre decisions difícils però necessàries per mantenir-lo en funcionament”. És per això que s’ha activat l’Operació Alba Primerenca “per gestionar la pressió que se sent en alguns llocs del país”. Segons el govern, les ràpides mesures adoptades per processar els responsables dels disturbis “han exacerbat els problemes de capacitat que ja existien des de fa temps a les nostres presons”.

El primer ministre, Keir Starmer, ha defensat que estan prenent decisions “realment difícils” que ningú vol adoptar. Preguntat pels perills que poden suposar, el premier ha insistit que el govern està “gestionant aquest risc”. “Si algú comet desordres s’espera que serà portat davant la justícia ràpidament i ho continuarem fent”, ha assegurat. En aquest sentit, ha destacat que la celeritat dels tribunals ha acabat de moment amb les protestes violentes.

Starmer també ha culpat els governs conservadors de la “terrible herència” deixada al sistema penitenciari. Segons ell, hi ha hagut “erros de base, com no disposar de suficients places penitenciàries per al nombre de presos que eren condemnats a presó”. L’executiu laborista va anunciar al juliol un pla per descongestionar les presons que passa per reduir del 50% al 40% la proporció de les penes que els condemnats han de complir entre reixes. Es preveu que aquestes mesures, que no s’apliquen als condemnats per delictes sexuals, terrorisme, abús domèstic o alguns delictes violents, permetin alliberar unes 5.500 places al setembre i a l’octubre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia