Societat

recerca

Un estudi relaciona la forma corporal obesa en persones altes amb més risc càncer colorectal

Un nou estudi fet amb participació de l’Institut d’ Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi) publicat a Science Advances ha descobert que tenir una forma corporal globalment obesa o una forma corporal centralment obesa en persones d’estatura elevada augmenta el risc de càncer colorectal més d’un 10%. L’anàlisi genètica d’aquest estudi va descobrir que aquests dos subtipus d’adipositat difereixen en l’expressió de gens específics de cada teixit. Els gens que se sobreexpressen en determinades regions del cervell i els gens que se sobreexpressen principalment al teixit adipós permeten relacionar aquests dos subtipus d’adipositat amb el desenvolupament de càncer colorectal.

Es tracta de l’estudi més gran d’aquest tipus i ha estat dirigit pel doctor Heinz Freisling, epidemiòleg oncològic de l’Agència Internacional de Recerca sobre el Càncer (AIRC) (França), en col·laboració amb investigadors com el doctor Robert Carreras, investigador consolidat de l’Institut d’ Investigació Biomèdica de Girona, i altres investigadors de la Universitat de Ratisbona (Alemanya), l’Imperial College de Londres (Regne Unit) i altres institucions associades.

Els investigadors van estudiar l’associació entre quatre formes corporals diferents i el risc de càncer colorectal i van desentranyar possibles mecanismes per desenvolupar obesitat i càncer i van examinar el paper de l’expressió gènica específica de cada teixit en les formes corporals.

Els investigadors van recopilar dades de més de 550 000 adults, que van participar al Biobanc del Regne Unit i en un gran consorci que va recollir informació genètica d’adults amb càncer colorectal i sense. A més, s’han integrat dades d’expressió gènica a nivell de teixit humà de més de 800 donants per identificar associacions genètiques amb les formes corporals. En investigacions anteriors no s’havien combinat dades d’estudis observacionals i genètics per respondre a la pregunta de com es vinculen els subtipus d’adipositat amb el càncer colorectal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Balanç dels primers 20 dies de gestió directa de l’aigua potable

VIDRERES
Salut

L’Arnau de Vilanova tindrà unes noves consultes externes de 19.000 m²

Lleida
MEDI AMBIENT

Pagesos catalans protesten a Madrid per la gestió de la presència del llop

Madrid
Revifa el projecte de la variant de Vilafant i també es reactiva l’oposició

Revifa el projecte de la variant de Vilafant i també es reactiva l’oposició

VILAFANT
societat

La copa Amèrica escalfa motors per a la inauguració

Barcelona
Salut

Barcelona activa l’alerta per nits tòrrides per atendre les persones vulnerables

Barcelona
recerca

Relacionen la forma corporal obesa en persones altes amb més risc de càncer colorectal

girona

Activen la sirena d’emergències de l’església de Sant Esteve per recuperar-ne la història

OLOT
societat

Bonet considera que “no es pot acceptar que la gent surti de festa amb armes blanques”

Barcelona