Societat

La pesca gironina demostra un compromís ferm amb Pesca Neta

Un any més, els pescadors gironins s’han sumat al projecte ambiental Pesca Neta, una iniciativa que neix gràcies a la voluntat i la implicació dels pescadors catalans que recullen diàriament la brossa i les deixalles que es troben al mar Mediterrani. És una acció col·lectiva que va néixer ara fa quatre anys impulsada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i les Federacions Territorials de Confraries de Pescadors de Girona, Barcelona i Tarragona, i cofinançada per la Generalitat de Catalunya i la Unió Europea.

Com dèiem, cada dia els pescadors catalans recullen, seleccionen i dipositen al contenidor corresponent totes les deixalles que es troben mentre fan la seva feina. Per poder fer el seguiment de l’estudi i així tenir les dades comptabilitzades, registren també diàriament els quilos de brossa i plàstics i el tipus de deixalles que recullen a través d’una aplicació mòbil que serveix per tenir una clara orientació de la situació. Gràcies a aquesta recollida de dades, al final de la temporada es pot saber la quantitat de residus i el tipus de deixalles que arriben al nostre mar. L’any passat, la xifra total recollida va ser de 70.000 litres d’escombraries del mar. El problema del plàstic és a l’ordre del dia en qualsevol administració, ho veiem clarament perquè un dels objectius de l’ONU és la firma, a finals del 2024, d’un tractat internacional jurídicament vinculant contra la contaminació per plàstics.

CONFRARIES DE GIRONA.

Enguany, hi ha en total 163 embarcacions de les confraries de pescadors del territori gironí que estan adherides a Pesca Neta, que són les següents: Cadaqués, el Port de la Selva, Llançà, Roses, l’Escala, l’Estartit, Palamós, Blanes i Sant Feliu de Guíxols. Pel que fa a la xifra d’embarcacions per confraria, Blanes és qui més n’ha adherit, amb un total de 40, seguida de Palamós (38) i Roses (26). Cal destacar que aquestes són les confraries amb més nombre de pesqueres, sobretot d’arrossegament. Una altra de les dades rellevants d’aquesta campanya és l’adhesió de més embarcacions d’altres modalitats, com ara arts menors i encerclament. El fet de comptar amb barques de diferents modalitats de pesca contribueix a elaborar un estudi i recompte més acurats de les deixalles i plàstics que hi ha al Mediterrani, ja que cada modalitat pesca a profunditats diferents. A la província de Girona i per facilitar la feina als pescadors, comptem amb la figura de dues divulgadores de Pesca Neta que fan visites periòdiques als ports per controlar els registres i ajudar en tot el que poden els pescadors. El president de la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Girona, Antoni Abad, explica que projectes com el de Pesca Neta honoren el sector pesquer, i recalca: “La societat, però, hauria de prendre consciència i valorar molt més la feina dels pescadors i la gran tasca que fem amb aquesta iniciativa.”

LES XIFRES.

L’estudi de l’última campanya, del període 2022-2023, destaca que els pescadors gironins van recollir fins a 20 tones de deixalles i plàstics (19.725,3 quilos). Per tipus, els residus recollits van ser, sobretot, plàstics (45%) i d’altres, com ara metall, vidre, fusta... Finalment, pel que fa al temps que van dedicar els professionals de la mar a l’acció col·lectiva durant l’última campanya, van ser 1.400 hores.

LA MAR DE NET.

A la província de Girona, el projecte Pesca Neta es complementa amb la branca educativa La Mar de Net, que es fa a través de la Fundació per la Creativació i fa arribar la iniciativa a la canalla i a la població en general a través de propostes que tenen com a objectiu divulgar la tasca del pescador, educar i conscienciar per evitar que tots aquests residus acabin al mar. La proposta d’aquest any té diferents variants, com ara jornades temàtiques en casals d’estiu, un concurs a les xarxes socials i la presència de contenidors Pesca Neta en guinguetes i establiments gastronòmics en deu municipis costaners. Aquest estiu, com hem dit, una desena de poblacions costaneres que formen l’ens territorial disposen de contenidors, ubicats a les guinguetes més conegudes, perquè els usuaris puguin dipositar-hi tota la brossa que troben a la platja. Ja estan disponibles a diferents establiments estiuencs com ara la guingueta La Sal i el bar Boia de Cadaqués, l’Hotel Cala Jóncols de Roses, les guinguetes Bamboleo i Olívia de l’Escala, el restaurant La Fosca de Palamós o el restaurant Cala Bona de Blanes, entre altres. Pesca Neta també ha arribat als casals d’estiu a través d’una jornada temàtica per tractar de la situació ambiental i l’elaboració d’un mural amb el lema “Stop plàstics al mar”. Finalment, una altra de les novetats d’aquest estiu és el concurs La Mar de Net 2024, que va engegar-se el mes de juny passat a les xarxes socials (@lamardenet2024) per tal que tothom pugui aportar el seu gra de sorra al projecte ambiental publicant fotodenúncies.

Tornant a Pesca Neta, des del sector pesquer es valora molt positivament l’acció col·lectiva, tot i això cal tenir en compte que la tasca del pescador és pescar, no ser escombriaire del mar. Cal posar en relleu la gran tasca que fan, ja que després d’una jornada de feina, dura i de moltes hores, els pescadors destinen el seu temps a la recollida i selecció de residus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia