Administracions

Aina Prenafeta Rodríguez

Cap de l’oposició del Port de la Selva (Som El Port-AM)

“Ara tenim amb el govern una molt bona relació i s’avança”

“Amb l’alcalde anterior, la veritat és que la comunicació amb l’oposició estava trencada. Era molt complicat poder treballar-hi”

“Ens alegrem pel canvi d’actitud i ens oferim a treballar conjuntament, però serem exigents en els grans temes pendents”

Amb l’avaria ens vàrem posar al servei del govern perquè no era el moment de fer demagògia

La cap de l’oposició a l’Ajuntament del Port de la Selva, Aina Prenafeta (Som El Port-AM), remarca com a positiu el canvi de l’alcaldia que es va produir al gener. L’alcalde electe, Josep Maria Cervera, va renunciar a l’acta de regidor per dedicar-se plenament a la tasca de diputat al Congrés, després de tres mandats seguits. Aquest canvi, i segons Prenafeta, ha comportat recuperar el diàleg amb el govern, encapçalat per l’alcaldessa Lídia Ferrer. Això ha permès poder treballar conjuntament, consensuar temes, com ara el projecte d’accés a l’habitatge. La cap de l’oposició, però, afirma que el seu grup, tot i la bona predisposició, es mostrarà exigent per avançar en els grans temes que no han estat abordats, com ara la supressió de les barreres arquitectòniques o la concreció d’un centre de dia al poble. Prenafeta creu que després d’anys d’un govern amb les mateixes sigles ara toca buscar els punts coincidents dels programes per treballar per a la gent del poble i la millora dels serveis.

Què destacaria del temps transcorregut d’aquest mandat?
El que destacaria és el que ha representat el canvi d’alcaldia que va tenir lloc al gener.
Per què?
Amb l’alcalde anterior, la veritat és que la comunicació amb l’oposició estava totalment trencada. Era molt complicat poder treballar-hi i, fins i tot, molt desagradable.
I això els repercutia en el treball.
No podíem fer la feina que volíem perquè la comunicació, com li dic, era molt complicada.
I llavors, al gener, amb el canvi a l’alcaldia...
Hem d’agrair a l’alcaldessa el canvi que s’ha donat en la manera de relacionar-nos, que ha estat absolut. Realment ara tenim amb el govern una bona comunicació i s’avança. I això ens permet treballar junts pel poble i intentar ajudar. La veritat és que ens vàrem alegrar que Josep Maria Cervera se n’anés a fer de diputat al Congrés.
I això ens porta a parlar de la situació actual.
De la mateixa manera, com he dit abans, que ens alegrem pel canvi d’actitud i que ens oferim a treballar conjuntament, també dic que serem exigents en els programes del govern i els grans temes pendents.
Tot venint d’un govern amb recorregut, tot sigui dit.
Sí, pensi que el grup que governa, tot i els canvis, ha estat del mateix color polític els darrers quaranta-cinc anys. I els programes que han portat són idèntics els darrers dotze.
On és el problema?
Tot i que realment hi ha molts punts coincidents entre els nostres programes, la veritat és que no s’ha avançat prou en moltes matèries que són vitals per a la gent del poble i que es podrien haver desencallat.
De què estem parlant?
Tenim un problema amb l’habitatge. La gent que viu i treballa al Port de la Selva té dificultats per trobar on viure.
Ara que treu aquest tema, l’Ajuntament ha fet una important aposta comprant pisos.
Sí, i aquesta és una proposta a la qual nosaltres hem donat suport. Aquest és un problema que nosaltres fa anys que havíem estat defensant que calia abordar i hem estat coherents.
L’alcaldessa em destacava la col·laboració de l’oposició.
Sí, i aquest és un projecte que estem treballant entre tots. Però no avança prou ràpidament, per això comentava que cal ser exigents. Perquè aquesta, la de l’habitatge, és una de les necessitats més importants del municipi, si no la més important.
Com està aquest projecte?
Ara realment s’ha desencallat amb les bases que properament es portaran a ple per a la venda dels primers pisos. El que calia era gestionar i tirar-ho endavant, perquè aquests pisos ja fa temps que es van comprar. I aquí voldria destacar allò que comentava de la comunicació.
Amb el govern?
Ho hem fet de manera conjunta. Hem treballat braç a braç i, realment, estem contents del resultat. Això amb l’anterior alcalde no hauria estat possible. El que critiquem és que anteriors governs no han afrontat els grans temes en què, segons pensem, calia centrar-se, com ara un centre de dia. Per això exigirem que els temes tinguin l’agilitat que han de tenir, però això no exclou que veiem un canvi important en el govern.
Quines serien les altres necessitats del municipi?
No tenim centre de dia. Seria la sempre pendent atenció a la gent gran. Tenim una població molt envellida. El percentatge de majors de 65 anys que tenim al Port de la Selva és de més del 26%. La segona seria la necessitat d’abordar el tema de les barreres arquitectòniques.
És preocupant?
Pensem que s’ha d’abordar de manera immediata per millorar el tema de la mobilitat. Realment són qüestions que any rere any han anat quedant pendents. Durant molts anys s’ha treballat per la imatge turística, que ja entenem que no es pot obviar, però al mateix temps s’ha perdut qualitat de vida. Hem de fer un poble més amable. Un altre tema és el transport interurbà. Pensi que a un estudiant, si ha d’anar a Roses, els seus pares l’han de portar.
Aturem-nos en l’aigua. Han tingut una avaria en un pou. Quina és l’arrel del problema?
A gran part de Catalunya la sequera és un tema d’actualitat, però al Port de la Selva fa anys que la patim. Amb l’avaria ens vàrem posar al servei del govern perquè no era el moment de fer demagògia. A més, honestament sabem que és un problema puntual on hi han incidit molts factors.
Això ens porta a parlar de les infraestructures.
Tenim un dèficit de manteniment en tot el que té a veure amb l’abastament d’aigua en alta. Aquest és un tema que fa dècades que arrosseguem. La xarxa la tenim molt malmesa. A més, tenim tota una sèrie de dificultats afegides; des de l’any 2018 ja estem en una situació realment molt precària.
S’aborda?
També hem de reconèixer que ara s’està afrontant. I per això no caurem en el parany de culpar de tot el govern, perquè no és cert; però no es pot obviar que ells han governat en democràcia, a diferència de nosaltres. Aquest dèficit no ve d’ara.
Quines mesures cal aplicar?
El que demanem és un control més important de supervisió per al compliment dels contractes i estudiar-los amb molta cura. Hem demanat de col·laborar amb el govern. Això per una banda, però també cal conscienciar la població, vigilar el control abusiu i, si cal, sancionar. Hem d’entendre ja l’aigua com un bé escàs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.