La Cantada d’Havaneres tanca la jornada central de la Festa Major petita de Blanes
Blanes va tancar ahir dimecres la jornada central de la Festa Major dels Copatrons amb un esdeveniment que enguany ha complert la seva desena edició. Es tracta de la Cantada d’Havaneres, que una vegada més va atraure una gran quantitat d’espectadors, omplint de gom a gom l’espai destinat aquest any per acollir-la: l’escenari del Passeig de Mar, així com tots els seus voltants. Es calcula que van gaudir de l’actuació més de 1.500 persones.
L’acte el van encapçalar l’alcalde de Blanes, Jordi Hernández, acompanyat del tinent d’alcalde de Fires i Festes, Quique Pérez. Per conduir l’acte es va comptar amb Ramon Soto, qui va exercir d’impecable i molt entenedor mestre de cerimònies a banda de dirigir artísticament un dels grups que va actuar: el Taller d’Havaneres de Blanes.
Per celebrar de manera més especial la desena edició que s’ha complert enguany, abans de començar les actuacions es va fer un breu però emotiu acte commemoratiu. L’alcalde i el regidor de Fires i Festes van lliurar als cinc grups que havien de participar a l’espectacle un obsequi relacionat directament amb el món de les havaneres.
Es tractava de diverses litografies elaborades per l’artista blanenc Sergi Ros que representen embarcacions pesqueres en espais naturals del municipi mariner, amb una breu dedicatòria signada pel batlle, Jordi Hernández. L’obsequi es va lliurar als quatre grups convidats: Arjau, Peix Fregit, Port Bo i Els Pescadors de l’Escala, així com qui actuava d’amfitrió, el Taller d’Havaneres. Precisament l’actuació del grup local va ser qui va encetar la vetllada, oferint tres peces: La Caña Dulce, La Gavina i Maria La Portuguesa.
Rere d’ells va cantar el grup Arjau, sorgit com a duet originàriament l’any 1997 amb les veus de Jordi Grau i Jordi Rubau, i transformat en tercet al 2012, quan es va incorporar Xiqui Ramon. Originaris de Palafrugell, el grup s’ha caracteritzat per la seva evolució constant, així com per provar nous horitzons, com per exemple la seva col·laboració l’any 2021 amb el cantant de trap Lildami. En l’actuació d’ahir van cantar Onades d’Amor, Tamariu, Lola La Tavernera, A cau d’Orella, Gina i Canó de Palamós.
Els següents en actuar va ser el grup Peix Fregit, compost per Pere Molina, Norbert Torrecillas i Jordi Tormo. Lligats també a la vila de Palafrugell, van sorgir al 1972 arran de participar en una de les primeres ‘Cantada d’Havaneres’ que traspassa fronteres. El grup ha donat a conèixer les seves cançons arreu de Catalunya, però també més enllà: a Madrid, Valladolid, Illes Canàries, Japó i diverses ciutats europees.
El públic de la 10a Cantada d’Havaneres de Blanes va poder gaudir de sis altres temes amb les seves veus: Records, Lucero de la mañana, Lluny de ma Terra, Ay! Lola si tu me quieres, Ulls verds i Girona m’enamora. La tercera actuació va anar a càrrec de Port Bo, amb una història que va sorgir l’any 1966 al mateix indret: Calella de Palafrugell, i està format igualment per tres components. Compten amb una extensa discografia, i alguns dels treballs els han compartit amb altres artistes com Nina, la Cobla Montgrins i fins i tot els seus predecessors a l’escenari blanenc: Peix Fregit.
Al llarg de tots aquests anys les seves veus també han arribat molt lluny: Israel, País Basc, Luxemburg, Catalunya Nord, Amsterdam, Zuric, Hessel, diversos indrets de Catalunya i l’estat espanyol, La Havana... A Blanes van regalar al públic d’ahir al vespre amb els temes Oració del Pescador, El capità, Salió de Jamaica, Entreforc, Calella i Viajera.
Els darrers en actuar van ser els components d’Els Pescadors de l’Escala, especialitzats a l’inici de la seva trajectòria, l’any 1963, quan encara no eren coneguts amb aquest nom, en la vella cançó satírica de taverna. Actualment són una formació de música popular catalana, amb un repertori molt eclèctic, on bàsicament hi ha cançons sorgides entre la gent del poble.