Medi ambient

Més de 70 cigonyes mortes per electrocució en només cinc dies

Més de 70 cigonyes han mort per electrocució a les comarques de Girona en només cinc dies –entre el 17 i el 21 d’agost–, segons els càlculs fets per diverses entitats naturalistes de Girona. En un comunicat, les associacions reclament al nou Govern català que actuï de “forma ràpida” i exigeixi a l’empresa encarregada del subministrament elèctric el “compliment de la normativa sobre l’aplicació de mesures de protecció de les torres elèctriques” per evitar més morts de cigonyes, que és una au protegida.

El comunicat el firmen l’Associació de Naturalistes de Girona, IAEDEN-Salvem l’Empordà, El Meandre, Grup de Natura Sterna i Ecologistes de Catalunya. Segons els seus càlculs, uns 300 exemplars de cigonyes es van aturar durant aquests cinc dies al nucli urbà de Girona en el seu periple migratori cap a l’Àfrica, però aquesta xifra es multiplica si es té en compte la resta de la demarcació. Entre els exemplars morts, se’n van detectar 37 sota de les torres elèctriques del Gironès, entre la zona de Domeny i Sant Gregori, 25 a la Vall d’En Bas (Garrotxa), 4 a Llers i Riumors (Alt Empordà) i 11 a Arbúcies i Bonmatí (Selva). Aquesta xifra podria ser més alta perquè, segons un estudi citat per les entitats naturalistes, el 86,6% dels exemplars morts per col·lisió no es detecten. “En aquest sentit, podem extrapolar que la mort per electrocució d’aquest episodi pot assolir la xifra de 463 exemplars”, afegeix la nota de premsa.

Les morts han estat notificades al cos d’Agents Rurals, i això permetrà aixecar acte i tramitar la denúncia pertinent perquè l’empresa responsable de les torres prengui les mesures necessàries per “corregir i protegir” les seves instal·lacions.

Una au de gran envergadura

Les cigonyes blanques solen escollir les torres elèctriques per aturar-se durant la seva ruta migratòria. Per la gran envergadura de les seves ales, poden tocar simultàniament la torre i un cable, rebent una descàrrega elèctrica mortal. A més, com que tenen un comportament gregari, diversos exemplars poden aturar-se en una mateixa torre, i en cas d’electrocució té lloc una reacció en cadena que pot comportar la mort de totes les aus.

Els col·lectius naturalistes denuncien que el disseny de les torres elèctriques no té en compte “aquesta realitat” i que aquests “episodis de mortalitat” es repeteixen cada any. Per aquest motiu, denuncien que les empreses propietàries de la xarxa elèctrica no adopten les “mesures necessàries” per evitar aquestes morts. “Segons dades de la Generalitat, a Catalunya s’han registrat electrocucions d’ocells en 7.000 punts, però només existeixen 3.000 torres elèctriques protegides de les 950.000 que hi ha al país”, manifesten. També denuncien que això passa malgrat que una normativa estatal obliga les companyies elèctriques, des del 2008, a protegir els suports de les línies per evitar electrocucions d’ocells. A més, reclamen a les administracions que modifiquin “urgentment” el Reial Decret que regula la correcció d’infraestructures perilloses per als ocells, i que vetllin perquè les empreses el respectin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.