Ciència

John McCarthy, el pare que va batejar la Intel•ligència Artificial

De les matemàtiques a la revolució tecnològica: com un geni va donar nom i forma a la intel·ligència artificial

John McCarthy, conegut com el pare de la intel·ligència artificial (IA), va ser un visionari que va canviar per sempre el curs de la tecnologia. Nascut el 1927 a Boston, a Massachusetts, McCarthy va créixer en una família amb arrels irlandeses i jueves. Des de ben jove, va mostrar una extraordinària aptitud per les matemàtiques, que el va portar a estudiar al California Institute of Technology (Caltech).

La seva carrera acadèmica va ser brillant. Va obtenir el doctorat en matemàtiques a Princeton el 1951 i va passar a ensenyar al MIT i a Stanford, on va fundar els laboratoris d’IA. El seu llegat més durador va ser fixar el terme “intel·ligència artificial” el 1955, definint així un camp que transformaria el món.

McCarthy no només va donar nom a la IA, sinó que va contribuir significativament al seu desenvolupament. Va crear el llenguatge de programació LISP el 1958, àmpliament utilitzat en la investigació de la IA durant dècades. Aquest llenguatge, amb la seva capacitat per manipular símbols en lloc de només números, va ser fonamental per al progrés de la IA.

El 1961, McCarthy va publicar un article revolucionari titulat “Programs with Common Sense”, on va proposar l’Advice Taker, un programa hipotètic que podria aprendre de l’experiència. Aquesta idea va ser precursora de molts conceptes moderns en aprenentatge automàtic i raonament.

McCarthy creia que les màquines podrien igualar i fins i tot superar la intel·ligència humana. Va treballar incansablement per desenvolupar sistemes que poguessin raonar i aprendre com els humans. Encara que moltes de les seves prediccions semblaven ciència-ficció, avui es fan realitat amb els assistents virtuals i els cotxes autònoms.

McCarthy també va ser pioner en el concepte de computació en el núvol. El 1961 va proposar que la computació podria organitzar-se com un servei públic, similar a l’electricitat o el telèfon. Aquesta idea, que semblava radical, és ara la base de molts serveis digitals que utilitzem diàriament.

Avui, mentre interactuem amb assistents virtuals, veiem cotxes autònoms als carrers i experimentem els avenços en el processament del llenguatge natural, estem vivint en el món que McCarthy va imaginar fa més de mig segle.

John McCarthy (1927-2011)
Matemàtic i informàtic nord-americà. Pioner de la intel·ligència artificial. Professor a Stanford i al MIT. Guanyador del Premi Turing (1971) i la Medalla Nacional de Ciències dels EUA (1990).
Un visionari
John McCarthy va morir el 24 d’octubre del 2011 i va deixar un llegat que continua influint en el desenvolupament de la tecnologia. La seva visió d’un futur on les màquines podrien pensar i raonar com els humans ha inspirat generacions d’investigadors i enginyers.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.