Societat

L’aparent calma de la Barceloneta

La primera setmana de competició de la copa Amèrica de vela no ha provocat grans canvis en la vida quotidiana del barri, que acaba l’agost sense grans alteracions

Només la presència, molt més visible, de forces de seguretat i l’anunci de mobilitzacions en contra de l’esdeveniment alteren la realitat de la Barceloneta

Ahir a la tarda el passeig Marítim de la Barceloneta bullia de gent. Les platges eren plenes i les bicicletes i els patinets circulaven esquivant la gran quantitat de passejants amunt i avall de l’avinguda. Un dia d’agost com un altre. Era difícil d’imaginar que a pocs metres es disputa –diuen– un dels esdeveniments esportius més importants del món. Aquest era l’escenari una setmana després de l’inici de la competició de la copa Amèrica de vela, l’esdeveniment que per a uns és l’oportunitat més important que ha de viure Barcelona en els propers mesos i que per a altres ha estat anunciat com la pitjor experiència que pot haver de sofrir la capital catalana. Carrers endins, aquells que moren perpendiculars al mar, la imatge era també de tranquil·litat. El barri continua la seva activitat, que per ella mateixa ja és enèrgica, amb els restaurants plens i els veïns fent la vida tan normal com la presència de turistes els permet.

Així ho ha confirmat a aquest diari el portaveu de l’associació de veïns de la Barceloneta. “Havent parlat amb els veïns, em confirmen que no es veu molt més moviment, a part dels visitants habituals que van a la platja. Nosaltres no hem vist alteracions ni grans restriccions de trànsit. Potser ara quan comencin les regates preliminars i sobretot a l’octubre, que hi haurà la fase final, les coses canviaran, però de moment no hi ha hagut la pressió de visitants que alguns havien vaticinat”, ha assegurat Martínez.

El portaveu veïnal sí que ha criticat el fet que l’augment de la presència policial i la neteja dels carrers –reivindicacions històriques del barri– hagi arribat més per la celebració esportiva que per les seves reclamacions. Els diferents dispositius policials desplegats a la zona –des de furgons de policia a peu de platja fins a vehicles de la Guàrdia Urbana que circulen pel passeig– sí que són un element que es diferencia d’altres estius, i a ningú se li escapa que poden tenir un paper determinant en aquesta sensació de normalitat o de seguretat que respiren els veïns.

A més, en aquesta primera setmana no s’ha produït cap mobilització de protesta en contra de l’esdeveniment esportiu. De fet, la portaveu de la plataforma No a la Copa, Clara Tur, ha confirmat a aquest diari que l’entitat ha deixat passar el final d’agost i espera a principi de setembre per recuperar les protestes i assegurar així un major poder de convocatòria.

Tornen les mobilitzacions

Segons ha anunciat Tur a aquest diari, una de les primeres activitats de protesta que estan previstes ja té data –el 7 de setembre– i serà de caràcter festiu i social: “Convoquem una banyada popular a les deu del matí a la platja del Somorrostro, per recordar que aquestes són les nostres platges, la nostra terra, i que ningú ens ha d’impedir estirar-hi la tovallola si volem. Volem recuperar el nostre litoral i la nostra ciutat.” La convocatòria, que pretén emular-ne d’altres que s’han fet aquest estiu a les illes Balears, serà el tret de sortida d’altres cites que –aquestes sí– voldran mostrar l’oposició d’aquesta plataforma envers l’esdeveniment esportiu i tot el que comporta.

Però, a més d’aquest aspecte de caire social de les mobilitzacions, la plataforma ja anuncia que en prepara altres de caire més reivindicatiu per defensar, segons asseguren, l’equilibri mediambiental del litoral i per denunciar que en temps de sequera s’opti per fomentar el turisme d’elit, el qual, adverteixen, comporta una gran despesa de recursos hídrics. “Farem altres actuacions per denunciar que aquest tipus d’esdeveniment té un caire elitista i depredador, amb gent que s’instal·la amb superiots que consumeixen moltíssim i amb velers que, per a un bon funcionament, necessiten ser rentats amb aigua dolça. Les dades demostren que un turista d’elit, a més de fer apujar els preus amb pisos turístics o d’envair les costes amb els iots, consumeix fins a cinc vegades més aigua que un ciutadà de Barcelona”, assegura Tur. Interpel·lada sobre l’opinió dels veïns de la Barcelona que coincideixen amb altres entitats, com els Amics de la Rambla, a veure amb bons ulls les inversions que la copa Amèrica ha portat al seu barri, Tur assegura que cal ampliar la visió i pensar quines seran les conseqüències a llarg termini per a l’equilibri de la zona marítima de Barcelona.

El setembre és a la porta, i la copa anuncia les regates més esperades. Però el plat fort de la competició es preveu per a l’octubre: el 13 hi ha la primera competició femenina de la història, mentre que la final de la copa Amèrica es preveu del 12 al 27 d’octubre, quan el defensor del títol, l’Emirates Team New Zealand, s’enfrontarà al guanyador de la copa Louis Vuitton.

Seguretat
La presència policial a l’entorn de la copa Amèrica s’ha intensificat al màxim i això ha comportat una sensació de més seguretat al barri. Només en els primers quatre dies de competició el sistema Kuppel del cos de Mossos d’Esquadra ha detectat diversos vols de drons irregulars. Els Mossos controlen la seguretat ciutadana i l’ordre públic. La Guàrdia Civil té competències i funcions de custòdia del port. Finalment, la Policía Nacional es cuida de la protecció d’autoritats de l’Estat i d’altres països, i del control d’entrada i sortida de ciutadans i estrangeria.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.