Infraestructures i serveis

El Baix Ter rep una subvenció d’1,16 milions per digitalitzar el cicle de l’aigua agrícola

El Ministeri de Transició Ecològica ha concedit una subvenció d’1,16 milions d’euros a la Junta Central d’Usuaris del Baix Ter per digitalitzar el cicle de l’aigua agrícola del Baix Ter. L’ajuda cobreix el 100% de la despesa i contempla instal·lar sensors que permetin una lectura de dades a temps real. El projecte preveu dissenyar un sistema d’informació geogràfica (GIS) que permetrà connectar a temps real els comptadors digitals de cada parcel·la amb els sensors de flux de cabal que hi ha en canonades o regs dins de la xarxa. També hi haurà sensors que mesuraran l’aigua en el sòl per optimitzar el reg. A més, s’implementarà una eina digital que calcularà una previsió de demanda d’aigua diària.

El projecte que ha presentat la Junta d’Usuaris del Baix Ter al Ministeri de Transició Ecològica ha estat l’únic de les conques internes. Ha obtingut una puntuació de 76 punts, la cinquena proposta més ben valorada pel ministeri en una convocatòria que s’han escollit 155 sol·licituds de subvencions. El president de la junta i alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí, assegura que l’ajuda permetrà que el territori sigui més resilient a les condicions climatològiques del territori.

El projecte que han presentat els usuaris està enfocat en la millora de l’eficiència dels subministraments d’aigua per a usos agrícoles. Per això s’instal·laran sensors que mesurin el cabal d’aigua en canonades i regs que utilitzen els regants del Baix Ter. A més, cada parcel·la tindrà un comptador digital. Un sistema permetrà connectar els comptadors amb els sensors en temps real i així regular la quantitat d’aigua. A més, també hi haurà sensors de mesura d’aigua a la terra per optimitzar el reg. Si el sensor detecta que encara hi ha humitat en el sòl, s’aturarà el reg per estalviar aigua.

Per altra banda es compraran sensors per monitoritzar la quantitat i qualitat de l’aigua en el retorn del reg al medi ambient. Això permetrà saber quin impacte tenen els lixiviats de les aigües subterrànies en la qualitat de l’aigua.

En la millora de l’eficiència es crearà una eina digital per preveure la demanda d’aigua que tindrà cada parcel·la via satèl·lit. Amb aquesta informació es podrà planificar el reg necessari per tenir una collita òptima. Per fer-ho, es farà servir un servei d’intel·ligència artificial que replica en el món digital tots els condicionants que té una parcel·la agrícola. A partir d’aquí genera càlculs i previsions de consum d’aigua.

El seguiment dels aqüífers del Baix Ter serà digitalitzat amb quinze piezòmetres i s’estudiarà l’ús d’aigua regenerada i també la vulnerabilitat dels terrenys contaminats per lixiviació, un procés que apareix en els residus sòlids o en descomposició. La convocatòria convocada pel govern espanyol prové de fons Next Generation que entrega la Unió Europea.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.