Societat

Visites, presentacions i música per recordar el llegat dels indians

Blanes recordarà el 12 de setembre el llegat dels indians amb una jornada visites guiades, presentacions i actuacions musicals. Segons fonts de l’Arxiu Municipal de Blanes, al llarg del segle dinou van emigrar a Amèrica gairebé dos mil blanencs, sobretot entre els anys 1839 i 1862. Es dirigien a Cuba, principalment a la ciutat de l’Havana, així com també a Puerto Rico o l’Argentina, entre d’altres destinacions que van triar amb l’horitzó posat en la millora del seu futur. Una de les principals mostres del llegat indià es pot rastrejar a través dels edificis que encara queden dempeus al Passeig de Mar de Blanes. Es poden visitar els edificis o institucions que van patrocinar, o bé a través de la valuosa documentació que es custodia a l’Arxiu Municipal de Blanes.

El 12 de setembre, al matí, s’han organitzat dues visites guiades per conèixer la història i curiositats d’algunes de les famílies que van emigrar a les Antilles i van tornar enriquides. Les visites, que aniran a càrrec del tècnic de difusió cultural de l’arxiu, l’historiador Aitor Roger, es faran a les 10 i les 11 i les entrades ja estan exhaurides.

A la tarda es farà la presentació del llibre El llegat de l’indià desaparegut a la Sala de Plens Maria Dolors Oms (17.30 h). Anirà a càrrec de la seva autora, Anna Castellví, qui és també coordinadora de la Xarxa de Municipis Indians de Catalunya. La presentació tindrà format de conferència per explicar qui van ser els indians, i posarà de manifest el fenomen que es va produir entre finals del segle XVII i començaments del segle XX, quan Catalunya va ser escenari del fenomen migratori que va moure grans quantitats de persones cap a Amèrica.

Finalment, la jornada es tancarà al vespre, a partir de 2/4 e 9 de la nit, al Banc dels Músics del Passeig de Mar amb l’actuació musical del cantant cubà Amelo d’La Habana, que oferirà un repertori de cançons a base de salsa per ballar, rumba i les millors versions dels clàssics. Totes les activitats són gratuïtes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.