Medi ambient

La Diputació destina 5 milions en actuacions d’eficiència energètica

La Diputació de Girona ha aprovat la dotació més alta en una convocatòria del programa “Del pla a l’acció” des que va ser creat. En els propers dos anys (2024 i 2025), destinarà 4.937.285,73 euros als ajuntaments de la demarcació en actuacions per millorar l’eficiència energètica, reduir l’emissió de gasos amb efecte d’hivernacle i implantar les energies renovables a tot el territori.

Un total de 151 ajuntaments gironins es beneficiaran d’aquests ajuts, repartits en quatre línies. S’hi han pogut acollir els municipis amb accions planificades prèviament en plans d’acció d’energia sostenible i clima (PAESC) aprovats, que són la immensa majoria dels que hi ha a la demarcació. L’alt nombre de peticions —es finançaran 259 accions, ja que hi ha municipis que han rebut ajuts en més d’una línia— ha motivat que s’hagi incrementat substancialment la dotació inicial, per poder atendre’n la majoria.

“La transició energètica és un dels reptes principals que hem d’afrontar ara i en el futur. Per aquest motiu, hem ampliat en gairebé dos milions d’euros la dotació inicial d’aquesta convocatòria per tal que els municipis de la nostra demarcació, sobretot els més petits, disposin de més recursos per executar actuacions per combatre el canvi climàtic i avançar cap a un desenvolupament sostenible», ha destacat el diputat de Medi Ambient, Josep Maria Bagot.

La primera línia està adreçada a actuacions per millorar l’eficiència energètica de l’enllumenat públic exterior, substituint lluminàries convencionals per tecnologia LED. S’hi han destinat 1.195.358,73 euros, per donar resposta a 79 sol·licituds.

Pel que fa a la segona línia, se centra en accions per millorar l’eficiència energètica d’edificis públics, instal·lacions o equipaments (substitució d’enllumenat en edificis municipals, canvis de finestres o aïllament tèrmic dels edificis) i per fomentar la mobilitat elèctrica, com instal·lacions de punts de càrrega en nuclis urbans, zones d’aparcaments o a la via pública. S’han aprovat 98 peticions per un total de 2.112.760,02 euros.

La tercera línia està centrada en l’impuls de les comunitats energètiques, a través de la redacció de projectes executius d’instal·lacions, activant-ne el servei de posada en marxa o gestionant-ne una que ja existeixi, i la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques en règim d’autoconsum compartit amb la ciutadania. En aquest cas, s’invertirà 51.925,25 euros per ajudar a finançar 65 sol·licituds.

Finalment, la quarta línia, adreçada únicament a municipis de menys de vint mil habitants, està dirigida a actuacions d’assistència tècnica per impulsar projectes de rehabilitació energètica al sector residencial. Es tracta, sobretot, de sessions informatives a la ciutadania i d’auditories d’edificis residencials realitzades in situ per un tècnic. S’aporten 57.241,73 euros en 17 accions.

Per facilitar la transició energètica en els municipis més petits, el percentatge de subvenció en aquesta convocatòria per als de fins a cinc mil habitants és del 90 % de les despeses elegibles.

Per comarques, a l’Alt Empordà es faran 77 accions en 48 municipis amb una aportació de la Diputació de Girona de 1.443.998,64 euros; al Baix Empordà, 21 accions en 16 municipis amb una aportació de 422.412,40 euros; a la Cerdanya, 8 accions en 7 municipis amb una aportació de 151.581,99 euros; a la Garrotxa, 42 accions en 20 municipis amb una aportació de 799.966,24; al Gironès, 46 accions en 22 municipis amb una aportació de 749.438,62 euros; a la Selva, 19 accions en 14 municipis amb una aportació de 407.902,90 euros; a Ososona (Espinelves, Vidrà i Viladrau, que formen part de les comarques de Girona), 5 accions en 2 municipis amb una aportació de 106.127,70 euros; al Pla de l’Estanya, 9 accions en 7 municipis amb una aportació de 208.197,46 euros i al Ripollès, 32 accions en 15 municipis amb una aportació de 647.659,78 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Mor Antoni Salord Febrer, conegut a Ciutadella com l’amo de Son Catlar

Detingut un camioner per circular amb la targeta del tacògraf del cap

CORNELLÀ DEL TERRI
Societat

Nou equipament a Barcelona per atendre el maltractament infantil a la llar

Barcelona
urbanisme

Enllestides quatre promocions amb 151 habitatges de protecció oficial al districte de Sant Martí

Barcelona

L’Ajuntament gestiona 35 habitatges per a famílies vulnerables

BANYOLES

Uns 600 alumnes de la demarcació comencen les PAU de setembre

GIRONA

La Diputació destina 5 milions en actuacions d’eficiència energètica

GIRONA
política

ERC avisa que allargar la pista del Prat és incompatible amb l’acord

barcelona

La URV impulsa un mètode sostenible per preparar medicaments i pesticides

Tarragona