Urbanisme

Olot

Mobilització en cinc anys de la majoria de pisos buits que hi ha a la plaça Major

L’Ajuntament d’Olot mobilitzarà el 25% dels pisos que, en l’actualitat, estan sense ocupar i que representen la majoria dels que estan fora de mercat ara en aquesta zona del centre. El regidor de Promoció Econòmica i encarregat del pla integral d’accions de millora del nucli antic, Estanis Vayreda, ha explicat que posar al mercat aquests pisos és una condició que han de complir els propietaris que s’han acollit a les ajudes per reformar i pintar les façanes dels seus edificis. Segons ell, només hi ha quatre propietaris que no s’han acollit a aquestes ajudes, tot i que un és perquè feia relativament poc temps que havia pintat la façana i un altre per una compravenda durant el procés de rehabilitació de les façanes. Vayreda ha dit que els propietaris que han rebut ajudes hauran de posar a lloguer o vendre els pisos que tenen buits en un termini màxim de cinc anys.

El regidor ha recordat que aquesta actuació ha estat una petició dels veïns i comerciants de la zona i que té per objectiu recuperar la centralitat i el protagonisme que havia tingut aquesta plaça. Ell mateix ha dit que també s’ha actuat en la millora de la urbanització de l’espai públic amb la retirada dels parterres, la substitució de les lloses i el traçat d’una xarxa de canalitzacions soterrada.

Eduard Callís, de l’estudi Un Parell d’Arquitectes d’Olot, encarregat del projecte de les façanes, ha informat que no només s’han pintat les façanes sinó que s’hi han arreglat les patologies exteriors –barbacanes, balcons, arrebossats, baixants i impermeabilitzacions–. I hi ha afegit que també s’ha fet un tractament volumètric dels coronaments, s’han centralitzat les instal·lacions, especialment les de climatització, i s’han retirat elements en desús. Pel que fa als locals comercials, s’ha actuat en la retolació i la transparència dels aparadors. Finalment, aquests. Callís ha remarcat la importància del “llenguatge de les façanes” per definir el caràcter de la plaça.

L’actuació ha tingut la direcció artística de Quim Domene i els colors de les façanes s’han determinat a partir del pla del color del nucli antic, incorporant les tonalitats proposades per Xavier Bulbena i colors extrets per Gabinet del Color a partir d’estratigrafies dels edificis protegits. Pel que fa als motius adoptats a les façanes, provenen de la recerca històrica dels mateixos edificis o casos similars, a través de plànols, fotografies i pintures que constaven.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia