Societat

OLOT

Llum verd a les Festes del Tura populars, gratuïtes i al carrer

Tot és nou i tot és vell. Quan avui , el cap de Lligamosques –una capgròs entranyable de la faràndula– faci obrir les portes de l’edifici de l’Hospici, s’encetaran les Festes del Tura d’Olot amb la cercavila. Tot és nou, doncs, perquè és una nova edició, però també tot és vell, perquè al primer dia i en el dia gran dedicat a la verge del Tura –diumenge– els actes són molt tradicionals. Avui, la cercavila ja citada, l’ofrena floral i el cant de la Salve al santuari del Tura, el pregó –a càrrec de l’associació de veïns de Pequín amb motiu del 75 anys de la festa del seu barri–, l’esclat pirotècnic del Volcanet i el ball del gegant del Porc i del Xai que dona pas a la primera nit de gresca amb els Figa Flawas com a cap de cartell, però amb deu propostes musicals més de tots els estils.

I tot és vell perquè la fórmula màgica que li ha valgut el reconeixement de festa d’interès nacional es manté en el temps. Són unes festes populars, gratuïtes i al carrer. Tres ingredients d’una poció màgica que la mantenen al capdavant del calendari festiu català.

Les Festes del Tura són molt populars ja que les entitats, les penyes i les associacions tenen un pes específic molt rellevant en la programació i cada any se n’empesquen alguna de nova. En aquesta ocasió, per exemple, es reformula la Turinada –cercavila i espectacle nocturn amb aigua i moltes altres sorpreses– i es recupera la tancada d’ànecs que clou la programació del diumenge, ja, lògicament, en ple matí del dilluns. De fet, amb aquesta cercavila, es desplaça la gent i per tant es poden netejar alguns dels espais del mercat setmana que s’obrirà poc després.

A més, contribueix a aquesta popularitat el fet que els espais del centre on es duen a terme actes són punts de trobada social, especialment a les barraques del Firal, on les entitats adjudicatàries obtenen una part important dels seus recursos per fer activitats al llarg de l’any, i les atraccions firals del recinte de l’antiga estació del tren.

El segon ingredient de l’èxit és el carrer. I és que quasi tots els actes es duen a terme a l’espai relativament reduït que delimiten les places i placetes del centre i el Firal i el parc Vell. Això facilita la concentració dels participants i potencia la zona com a espai de trobada social. I, finalment, el tercer, la gratuïtat, que és l’element indispensable perquè la festa major d’Olot sigui per a tothom. A més, les entitats i les penyes hi aporten el seu gra de sorra, perquè es desplacen als geriàtrics i centres de dia de la gent gran de la ciutat, perquè els residents puguin gaudir de la festa. La Carnavalesca –i és una novetat– és una de les moltes que tenen en compte aquest col·lectiu i aniran amb part del muntatge que presentaran a la Batalla de les Flors.

Olot, doncs, està a punt per viure una festa que allarga l’estiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

L’emblema de Castelldefels posa a punt l’embolcall

CASTELLDEFELS
Xavier Llorente Cabratosa
Cap de l’oposició Vilajuïga (Assemblea per Vilajuïga)

“No tenim la seguretat que el govern faci una bona gestió”

Vilajuïga

Tornada a l’escola: la Fundació “la Caixa” acompanya més de 20.000 infants en situació vulnerable en l’inici de curs a Catalunya

OLOT

Llum verd a les Festes del Tura populars, gratuïtes i al carrer

Olot
Informació especial

El TERMCAT publica la terminologia de la Copa Amèrica en un diccionari en línia i un tríptic

FIGUERES

El reglament dels pisos de lloguer assequible, per a aspirants que no tinguin deutes

FIGUERES
SOCIETAT

Calella ‘blindarà’ un dies la Roca Grossa perquè s’hi faran rodatges

Calella
Àsia

La Xina atura les adopcions internacionals dels seus nens i nenes

Barcelona
religió

El monjo de Montserrat Ignasi M. Fossa presidirà una congregació amb monestirs a 24 països

barcelona