Societat

Catalunya registra un 2% menys de suïcidis el 2023

Les 626 defuncions per autolesió de l’any passat encara estan per sobre de les xifres prepandèmiques

Les dades provisionals de l’Institut Nacional d’Estadística apunten que l’any passat a Catalunya es van notificar 626 defuncions per suïcidi i autolesió. Això representa un descens del 2% en relació a l’any anterior i una taxa de 9,1 morts per cada 100.000 habitants. Es tracta de valors superiors als que es registraven abans de la pandèmia, però inferiors als que s’estableixen a la resta de l’estat. En tot cas, és la primera reducció de la taxa de mortalitat per suïcidi respecte els anys 2013 i 2022, quan es van assolir els màxims dels darrers deu anys.

De les dades del 2023 en destaca el 20% de descens de defuncions en dones de 15 a 29 anys. El grup demogràfic amb major taxa de mortalitat per suïcidi és el d’homes majors de 65 anys, amb 18,2 morts per cada 100.000 habitants.

Les dades s’han fet públiques en el marc d’una jornada sobre la prevenció del suïcidi impulsada pel departament de Salut, amb l’assistència de més de 200 professionals de diferents àmbits. La Generalitat té actiu des del 2021 el primer Pla de prevenció del suïcidi de Catalunya que vol reduir per al 2030 la taxa de temptatives i morts per suïcidi en més d’un 15% i reduir-ne l’estigma social.

Durant la jornada també s’ha exposat que l’any 2023 es va activar el Codi Risc Suïcidi, el procés assistencial que defineix les actuacions pel cribratge i valoració clínica del risc de suïcidi, en 8.123 ocasions, un 7% més comparat a l’any anterior. D’aquests, poc més de la meitat (4.108) corresponen a temptatives i la resta, a ideacions suïcides. L’increment de casos atesos en el marc de Codi Risc Suïcidi no s’ha vist reflectit en un increment similar en mortalitat, un fet que, a falta d’una investigació més a fons, els experts atribueixen a una millor capacitat de detecció de conductes suïcides.

Pel que fa a l’any 2024, amb dades provisionals del primer semestre, s’han registrat en conjunt 1.751 episodis d’ideació i 1.487 episodis de temptativa. Per segon semestre consecutiu, es consolida una major prevalença d’episodis d’ideació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia