Societat

Sancionen una exregidora d’ICV per haver penjat un cartell vetat de la Festa Major

L’Ajuntament de Ripoll ha iniciat un procés de sanció administrativa a l’exregidora d’ICV Carme Brugarola per haver penjat fora dels llocs habilitats el cartell de la Festa Major vetat pel consistori. A més, l’Ajuntament ha confirmat que aquesta no és l’única sanció que s’ha posat per l’enganxada reivindicativa del cartell guanyador de la Festa Major, tot i que no ha donat més detalls. L’alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols, va censurar el cartell perquè hi apareixia una dona amb vel.

Segons publica El 9 Nou i ha confirmat l’ACN la persona denunciada és Carme Brugarola, exregidora d’ICV, escriptora i membre d’Unitat contra el Feixisme i Racisme Osona-Ripollès. El motiu pel qual s’ha iniciat el procés de la sanció administrativa és haver incomplert l’ordenança de civisme. Brugarola ho interpreta com un gest de “persecució política”. Ara té deu dies per presentar al·legacions.

Segons consta a la notificació que li ha arribat, se l’acusa d’haver “embrutat i deslluït edificis públics o privats” i “col·locar cartells o propaganda fora dels llocs habilitats”. També se l’informa que els fets descrits poden comportar sancions que van dels 750 euros fins als 3.000 euros segons la gravetat. Brugarola es mostra indignada. En declaracions a l’ACN, subratlla que el que va fer “no és cap delicte perquè s’emmarca en la llibertat d’expressió”. També diu que van penjar els cartells en punts on habitualment ja n’hi ha d’altres. S’espera que en els propers dies arribin més notificacions a altres ciutadans denunciats pels mateixos motius.

La polèmica es va originar quan l’alcaldessa, Sílvia Orriols, del partit d’ultradreta Aliança Catalana, va censurar el cartell escollit per un jurat professional perquè hi havia una dona amb un vel. L’autora del cartell, Ivonne Navarro, va explicar que l’alcaldessa li havia demanat que eliminés la figura femenina i que ella s’hi va negar perquè el cartell volia expressar la multiculturalitat a Ripoll i la visió inclusiva de la vila amb un cartell molt colorista. A partir d’aquí, l’obra es va convertir en un símbol de protesta que va acabar amb una enganxada popular per tota la vila i una performance el dia del pregó amb el cartell en tela de grans dimensions.

Orriols va protagonitzar ahir mateix un altre incident relacionat amb el vel durant el transcurs del primer ple del curs parlamentari. La líder d’Aliança Catalana va criticar que es permetés l’entrada a la cambra a una dona que feia “ostentació de la misogínia musulmana”, en clara referència a la diputada d’ERC Najat Driouech, que porta vel. El seu comentari racista va provocar la reprovació dels presidents de la Generalitat, Salvador Illa, i del Parlament, Josep Rull.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia