Societat

Creixen més d’un 37% els robatoris durant el primer semestre d’any

Els robatoris amb violència i intimidació a les comarques gironines han crescut un 37,4% durant els primers sis mesos de l’any, respecte al mateix període de 2023. Segons les dades que ha facilitat el Ministeri de l’Interior, que recull l’ACN, de gener a juny se’n van registrar 603, això són 144 més que el primer semestre de l’any passat quan se’n van comptabilitzar 439. A més, també han augmentat de manera significativa els delictes contra la llibertat sexual. En concret, ho han fet un 28,2% a la demarcació, passant de 163 a 209. Finalment, destaca de nou l’increment dels furts que hi ha hagut de gener a juny. Se n’han comès 6.148, un 10% més que fa un any i se situa, de nou, com el delicte més habitual a les comarques gironines.

Les dades de criminalitat que ha fet públiques el Ministeri de l’Interior evidencien una crescuda general dels delictes a les comarques gironines. Llevat dels robatoris amb força a domicilis i en establiments, que cauen un 8 i un 9%, i els delictes de tràfic de drogues que tornen a ser els mateixos que l’any passat (287), la resta de fets delictius creixen a la demarcació.

A banda de l’increment dels robatoris amb violència i intimidació que creixen un 37%, els delictes contra la llibertat sexual que ho fan un 28% i els furts, que ja superen de llarg els 6.000, destaca també l’increment de les agressions sexuals amb penetració. En els primers sis mesos de l’any se n’han registrat onze més que en el mateix període de 2023. Ha passat de 60 a 71, el que suposa un increment d’un 18,3%.

Repunt de vehicles robats

A les comarques gironines se n’han sostret 365 en només sis mesos. Això són 75 més que en el mateix període de l’any passat i representa un increment de més del 25%. Els crims també han crescut. En sis mesos s’han assassinat set persones, entre les quals el nen de cinc anys de Bellcaire en el cas de violència vicària on el sospitós també va intentar matar la mare de la criatura. També estan comptabilitzades les dues víctimes mortals de Font de la Pólvora en el tiroteig de la nit de Sant Joan.

Finalment, i de forma més moderada, creixen les estafes informàtiques un 6,6% i ja n’hi ha més de 4.000 a la demarcació i els ciberdelictes que augmenten un 9,4%, passant de 159 a 174.

Per poblacions

Seguint amb la tònica general de la demarcació, els robatoris amb violència i intimidació pugen a les principals ciutats gironines a excepció de Sant Feliu de Guíxols, on aquest tipus de delictes han baixat lleugerament. En d’altres poblacions, com Blanes han pujat gairebé un 19%, a Figueres un 39,2%, a Olot un 35% i a Girona ciutat, un 55,2%. On més han incrementat, però, és a Palafrugell on han passat dels 13 de fa un any als 24. Pel que fa als furts, en municipis com Banyoles, Palafrugell i Blanes han baixat i, en d’altres, com Roses (+23,5%), Lloret de Mar (+30,6%), Girona (+15,9%), Figueres (+11,1%) o Olot (+6,8%) han pujat.

En relació als delictes contra la llibertat sexual, les ciutats de la demarcació on l’increment és més acusat són Olot, on han passat de 1 a 12 delictes d’aquest tipus (+1.100%); Banyoles, que ha passat d’1 a 9 (+800%) i Sant Feliu de Guíxols, que han passat de 2 a 10 (un 400%). A Figueres, han pujat un 14,3% i a Blanes un 28,6. A Lloret de Mar, en canvi, han disminuït un 13,3%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia