Medi ambient

MEDI AMBIENT

Tret de sortida per un turisme sostenible de sol i platja al delta del Llobregat

Punt de partida de les actuacions per a fomentar un turisme sostenible de sol i platja al delta de Llobregat. La Diputació de Barcelona ha presentat avui el calendari d’actuacions previstes que s’allargaran fins al març de 2026 i es doten d’un pressupost de 2 milions d’euros procedents dels fons Next Generation. Entre d’altres accions, es preveu la restauració dels paisatges dunars, l’adequació d’itineraris turístics no motoritzats que uneixin la zona de platja amb els nuclis urbans o l’impuls del turisme blau. Les primeres accions que s’estan posant en marxa i que s’enllestiran a final d’any són la restauració de les dunes, la construcció d’un mirador dels flamencs al Prat de Llobregat, o l’estudi de planificació de la mobilitat sostenible, entre d’altres.

El Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació (PSTD) Costa Barcelona Delta Llobregat posa el focus en les destinacions de costa i la necessitat de connectar el litoral amb el gran patrimoni natural i cultural que tenim uns quilòmetres endins. Això afavoreix la descentralització, la desconcentració i la desestacionalització dels fluxos turístics, a més de preparar i adaptar els ecosistemes als efectes del canvi climàtic.

Transformar l’oferta

L’objectiu del projecte és transformar l’oferta turística del litoral pròxim al delta del Llobregat cap a un model de turisme sostenible a través de la millora del capital natural i la seva adaptació al canvi climàtic. També es preveu la innovació en els sistemes d’informació i comunicació amb les persones visitants, i el desenvolupament de productes complementaris. De cara al desembre de 2025, es treballarà en l’adequació d’itineraris litoral – interior que afavoreixin la mobilitat sostenible i contribueixin a la descongestió, descentralització i diversificació dels fluxos turístics.

El 2024 s’enllestirà un estudi per a la planificació d’itineraris no motoritzats a la zona del delta Llobregat, i durant 2025 obres d’adequació d’itineraris ja existents per part dels ajuntaments implicats. En el cas de Sant Boi, per exemple, es faran actuacions de millora del camí per garantir la seva accessibilitat els 365 dies de l’any i evitar així que quedi intransitable a causa dels fangs i llims acumulats en períodes de crescuda del riu per fortes pluges.

Pel que fa a l’impuls del turisme blau, aquest any s’enllestirà un estudi per al seu impuls, identificant actius que ja existeixen, dificultats i necessitats, anàlisi de la normativa i pla d’accions. En una segona fase, durant 2025 i primer trimestre de 2026, es portaran a terme les accions, amb la voluntat d’implicar també als residents, i no només als visitants.

Al març de 2026 es farà a Castelldefels una prova pilot per ubicar pantalles informatives en punts d’alta afluència turística i millorar la gestió dels fluxos turístics aportant informació sobre capacitat i ocupació dels aparcaments o l’estat de la mar, entre d’altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia