Administracions

memòria

Els descendents d’espoliats pel franquisme, a l’expectativa

Els descendents de famílies republicanes que van ser espoliades pel franquisme esperen una resolució propera del seu cas, que no pot ser altra que un rescabalament dels bens per part de l’Estat. En una assemblea multitudinària de l’Associació de Perjudicats per les Confiscacions del Govern Franquista (APIGF) celebrada avui a la seu de l’UGT de Barcelona, els advocats responsables de la causa col·lectiva que representa propietaris de 300 títols de béns i estalvis confiscats el 1938, s’han mostrat con fiats que, al llarg de 2025, l’Estat assumirà aquesta obligació pendent. Els lletrats han recordat que el passat mes de maig van reunir-se amb la Direcció General de Memòria Democràtica per tractar la qüestió, i també han explicat que el govern espanyol els va traslladar la seva voluntat de “donar compliment” a la llei de Memòria Democràtica de 2022, que obre la porta que l’Estat també repari les víctimes econòmiques, un deute que països com Alemanya o França han saldat ja fa anys. Una de les advocades que porten aquest cas, Leire López, del bufet Vosseler Advocats, ha relatat que la primavera passada es van nomenar tres comissions científiques, integrades per especialistes de la Reial Acadèmia d’Història, i se’ls va encarregar que elaboressin una auditoria per fer una estimació del valor que els diners confiscats tindrien actualment. Ha afirmat que durant el mes d’agost els lletrats han estat en contacte amb la Direcció General de Memòria Democràtica i que aquesta els ha requerit “documentació que faltava” per poder tirar endavant tot el procés. Des del seu punt de vista, aquest fet és una prova que hi ha “proactivitat” per part de l’executiu espanyol. A banda, ha explicat que l’Estat també els va informar que s’està redactant el reglament que donarà compliment a la legislació. “Els terminis per enllestir l’auditoria acaben a finals d’any, de manera que coincidiran amb els Pressupostos Generals de l’Estat”, ha comentat l’advocada que ha assenyalat que els comptes haurien d’incloure la partida que estimi l’auditoria. “Sabem que no ens trobem en una situació política molt estable i que els nous pressupostos podrien no tirar endavant”, ha reconegut López que ha afirmat que aquest fet no té perquè esdevenir un impediment perquè els familiars dels republicans espoliats puguin cobrar el que els pertoca: “El govern sempre deixa partides més genèriques per complir amb compromisos adquirits”, ha apuntat.

Els afectats han recordat que fa gairebé 20 anys que porten lluitant perquè l’Estat reconegui el seu dret a ser rescabalats per les requises, que els historiadors xifren en milions de les antigues pessetes, la gran majoria a Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia