Ciència

Oriol Vinyals, el català més rellevant de la IA

Des de Sabadell fins a la vicepresidència de Google DeepMind, Vinyals és una figura clau en la recerca en IA

Oriol Vinyals (Sabadell, 1983) és un dels catalans més influents en el món de la intel·ligència artificial (IA). Amb una formació sòlida en enginyeria de telecomunicacions i matemàtiques per la Universitat Politècnica de Catalunya, va ampliar els seus estudis als Estats Units, on va completar un màster i un doctorat en ciències de la computació a la Universitat de Califòrnia, a Berkeley. Actualment, és vicepresident de recerca a Google DeepMind, una de les institucions capdavanteres en IA a tot el món.

La trajectòria de Vinyals es va iniciar amb diverses estades en empreses tecnològiques com Microsoft i Google durant els seus estudis. Va destacar ja de jove, sent seleccionat el 2016 per la revista MIT Technology Review com un dels 35 joves més innovadors del món. Va començar a treballar a Google Brain el 2013, on va fer contribucions significatives a les tècniques d’aprenentatge profund en text, parla i visió per a l’aprenentatge automàtic.

Des del 2016, forma part de Google DeepMind, on ha continuat la seva recerca en IA. Ha liderat projectes de gran impacte com el sistema d’IA Gemini i ha estat clau en el desenvolupament d’Alphastar, un algorisme capaç de competir al nivell del gran mestre en el videojoc StarCraft II. A més, la seva recerca ha contribuït a millorar els sistemes de traducció automàtica i la classificació d’imatges a Google.

En unes declaracions destaca el potencial de la IA per superar la intel·ligència humana en un futur proper: “La nostra generació veurà una IA que iguali o superi la de l’ésser humà.” Vinyals posa en relleu la ràpida evolució i el potencial disruptiu de la IA en diversos camps.

Vinyals ha estat implicat en el projecte Ellis (European Laboratory for Learning and Intelligent Systems), que té com a objectiu impulsar la recerca d’excel·lència en IA a Europa. Catalunya, amb la unitat Ellis Barcelona, s’ha definit com un referent en aquest camp, amb la col·laboració entre empreses, universitats i centres de recerca.

“És molt important que tot l’ecosistema local de Barcelona i Catalunya estigui ben connectat, tant pel que fa a empreses com a universitats. Aquest centre ajuda que l’ecosistema local es connecti amb Europa i el món”, va dir en la inauguració d’Ellis Barcelona a l’Institut d’Estudis Catalans.

Una dècada al ‘top’ mundial
Oriol Vinyals, nascut a Sabadell el 1983, és vicepresident de recerca de Google DeepMind i destaca com un dels principals experts mundials en intel·ligència artificial.
Ambaixador de Catalunya
Oriol Vinyals no només ha destacat com un dels principals experts en IA a escala mundial, sinó que també ha estat un ambaixador de la recerca catalana, donant valor a la capacitat de Catalunya per liderar projectes d’avantguarda en aquest camp. Amb la seva experiència i visió, Vinyals continua contribuint significativament al desenvolupament i l’aplicació de la IA, i anticipa un futur on aquesta tecnologia tindrà un paper central en les nostres vides.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia