Administracions

SANT FELIU DE GUÍXOLS

La reforma de l’antic hospital guixolenc es retarda i encareix

El ple de Sant Feliu de Guíxols ha hagut d’aprovar la modificació del projecte de la darrera fase de reforma de l’antic hospital, que el 2022 en pressupostava els costos en 1,63 milions d’euros. El tinent d’alcalde d’Urbanisme i Contractació, Josep Saballs, explicava que aquest juliol el concurs per adjudicar la reforma va quedar desert, sense cap empresa interessada, i ho atribuïa als “preus desfasats” i el fet que és “una obra complexa”. Arran de les consultes fetes entre el sector, segons l’edil, un dels factors era la “incertesa” per la necessitat de subcontractar industrials de diferents rams.

La solució ha estat incrementar el pressupost amb 274.000 euros més, fins a 1,9 milions, i tornar a convocar el procés de subhasta, fet que endarrerirà l’inici de la reforma fins al 2025. En aquest sentit, el regidor de Guíxols des del Carrer (GdC), Jordi Lloveras, va criticar que des del 2022 no s’hagués tret l’obra a concurs, per aprofitar les subvencions dels fons Next Generation. Ara, va recordar, “puja el cost igualment”, fet que atribueix a “mala planificació”, i va alertar també del risc que es perdin les subvencions si les obres no s’acaben abans de final del 2025.

Demanen pròrroga

Saballs va avançar que ja han demanat una pròrroga dels terminis i que és una situació en què ja s’estan trobant cada cop més sovint altres ajuntaments i administracions. Per la seva banda, els grups de JxCat i MES es van abstenir, mentre que ERC i GdC –tot i la crítica– hi van mantenir el suport.

Les obres han de cloure el llarg i costós procés de rehabilitació de l’interior de l’edifici, que des de fa més d’una dècada s’ha anat recuperant des de les façanes fins als teulats i tancaments. En la primera fase, ja van condicionar algunes de les sales amb més superfície, que es fan servir per a exposicions temporals i que en el futur serviran per integrar tot el nou discurs expositiu del museu d’història local, ara encara parcialment al monestir.

Però el gran valor estratègic d’aquesta segona fase ha de ser la centralització de serveis municipals ara dispersos en diferents emplaçaments –alguns de lloguer– i l’envellit edifici de les Vetlladores, on fa anys que seccions sindicals, com ara la de la CSIF, denuncien les deficiències de climatització a l’estiu i l’hivern o les esquerdes.

És per aquest motiu que Jordi Lloveras va mantenir el suport, amb la reivindicació que un cop alliberat l’immoble de les Vetlladores també es pugui aprofitar, recondicionant-lo, per donar-li un nou ús. El regidor va posar sobre la taula la possibilitat de traslladar-hi l’escola d’adults municipal o bé d’enderrocar-lo i substituir-lo per habitatges protegits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia