Medi ambient

LA CRÒNICA

Que n’aprenguin, els francesos

Quasi el 80 per cent dels boscos del país estan en mans privades. Gestionar-los cadascú pel seu compte és inviable. Per això, i seguint el model de l’Estat francès, l’any 1988, es va aprovar la llei forestal de Catalunya i naixia el Centre de la Propietat Forestal, que aplega des d’aleshores els propietaris dels boscos catalans i, per tant, la gestió en una sola mà, és a dir, s’assentaven les bases d’un ens participatiu, proper i que implicava més directament afectats per les polítiques forestals. I el model ha tingut èxit, perquè el centre, i per la llei del 88, va tenir l’estatus d’òrgan desconcertat del Departament d’Agricultura i, amb la llei del 1999, es va consolidar com a administració forestal de referència i, per tant, com a vehiculadora de la col·laboració entre l’administració, la propietat i els productors forestals.

El centre té una història de 35 anys amb un munt de fites que, ahir, es van rememorar i commemorar en la tradicional Jornada Forestal de Sant Francesc, que es va celebrar a Sant Hilari Sacalm, amb la participació de representants de totes les juntes que ha tingut l’entitat i la del polifacètic artista Perejaume, que va llegir diversos poemes relacionats amb l’entorn forestal. Els assistents van visitar el bosc de Can Carbó i van celebrar un dinar. D’entre aquestes fites, al marge de les del 1988 i 1999, destaca el primer pla tècnic de gestió aprovat a Catalunya (1991), els primers ajuts per a la gestió (1994), el primer programa d’innovació i transferència de coneixement (2006), la creació de la marca Catforest (2015) i, entre d’altres, la millora de la fiscalitat en successions i patrimoni.

El director gerent del Centre de la Propietat Forestal, Juan Luis Abian, va remarcar que el Centre de la Propietat Forestal és únic a l’Estat espanyol, i que va néixer copiant els centres regionals francesos, en què els propietaris participaven activament en el disseny de les polítiques del sector. Això no obstant, i segons ell, ara, estan un pas endavant respecte de les polítiques franceses del sector.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.