Societat

Eduardo Dávila rep el Premi a la Investigació Econòmica de la Fundació Banc Sabadell

La Fundació Banc Sabadell ha lliurat aquest dimarts el XXIII Premi a la Recerca Econòmica al professor d’Economia i Finances de la Universitat de Yale, Eduardo Dávila, pel seu treball en la intersecció de l’economia financera i les economies de la informació i de les imperfeccions del mercat.

Dávila (Gran Canaria, 1986) ha rebut aquest guardó, creat el 2001 per impulsar la trajectòria de joves investigadors, en un acte celebrat a Oviedo que ha comptat amb la participació del president del Banc Sabadell, Josep Oliu.

El jurat ha destacat l’adaptació del professor Dávila a la teoria de disseny de mecanismes, que aporta un “enfocament nou que permet una millora de la regulació del sector financer” .

Reconeixent les “imperfeccions” dels mercats, les seves investigacions estudien quines regulacions financeres “ofereixen millor equilibri entre efectes positius i negatius sobre diferents persones i empreses”, subratlla l’acta del jurat.

Qüestions normatives

Llicenciat en Economia per la Universitat Pompeu Fabra i doctor en Economia per Harvard, Dávila és professor d’Economia i Finances a la Universitat de Yale i investigador del National Bureau of Economic Research (NBER) i, anteriorment, va ser professor de Finances a la Stern School of Business de la Universitat de Nova York.

La seva investigació està centrada en les finances i la macroeconomia, amb èmfasi en l’estudi de qüestions normatives i de benestar.

Entre altres temes, ha estudiat les externalitats pecuniàries, els impostos corporatius i les transaccions financeres i el disseny òptim de regulació financera i política monetària.

Després de recollir el guardó, Dávila ha repassat la seva trajectòria acadèmica i professional i ha explicat algunes de les idees centrals que, de forma recurrent, apareixen en els seus treballs de recerca.

Ha destacat que, encara que l’economia típicament es descrigui com l’estudi de l’assignació de recursos, la seva “característica única” és “la seva capacitat per fer afirmacions normatives, és dir, afirmacions sobre el benestar de les persones”.

“Sent una mica atrevit, es pot dir que l’economia és l’única disciplina que compta amb les eines necessàries per respondre si una intervenció o un esdeveniment determinats millora o empitjora el benestar de les persones”, ha detallat.

Dávila ha comentat que una segona idea que apareix transversalment en gran part de la seva investigació és la dels “estadístics suficients”, una variable que “conté la informació necessària per a respondre una pregunta d’interès”.

“Donada la complexitat de les economies modernes, poder identificar un conjunt petit de variables el mesurament de les quals sigui suficient per determinar la conveniència d’una intervenció en concret suposa un important avenç”, ha assenyalat.

La seva línia de recerca més recent està centrada a determinar quins són els “orígens del benestar” amb l’objectiu de produir un “marc complet i unificat d’avaluació de polítiques, basat en la teoria econòmica, que pugui ser usat per determinar les raons precises per les quals hi ha guanys de benestar”.

Dades per prendre decisions

A l’acte també ha pres la paraula el president del Banc Sabadell per destacar que la Fundació expressa el seu compromís a través d’aquest premi amb la societat i, fonamentalment, “amb el talent de joves que destaquen a les seves respectives àrees”.

Oliu ha posat en valor el treball de Dávila atès que aporta una anàlisi molt necessària per valorar les diferents mesures i regulacions que s’estudien en l’àmbit del sector financer i els mercats.

En la mateixa línia s’ha expressat, per la seva banda, el conseller de Ciència, Empreses, Formació i Ocupació, Borja Sánchez, que ha subratllat que el treball de recerca del premiat és “molt interessant i revelador” per la importància de “tenir bones dades per prendre decisions i plantejar escenaris”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.