Societat

societat

La Fundació Mémora, amb el dol perinatal

La Fundació Mémora referma el seu compromís amb el dol perinatal –pèrdua d’un fill durant la gestació o durant els primers dies de vida–i, a més dels seus programes en marxa sobre les pèrdues gestacionals i neonatals, commemorarà el Dia Internacional del Dol Perinatal amb un col·loqui lligat a l’estrena del documental Un estel fugaç, que també compta amb el suport de Mémora. La fundació té des de fa anys en marxa tres iniciatives dedicades a les pèrdues gestacionals i neonatals: un programa de grups de dol, un servei funerari específic i un projecte simbòlic de plantació d’arbres.

Deu anys

La Fundació Mémora va crear fa 10 anys el projecte Espai de Paraula, un punt de trobada per a pares i mares que han tingut una pèrdua gestacional o neonatal coordinat per un psicòleg, en el qual comparteixen el seu dolor i la seva experiència amb altres persones que es troben en la seva mateixa situació. Aquest grup està obert també als professionals de les àrees de pediatria i ginecologia que viuen de prop aquestes defuncions. “Som conscients que la pèrdua d’un fill durant l’embaràs o durant els dies posteriors al seu naixement, és una de les pèrdues més silenciades i és essencial posar-nos al costat de les famílies i els professionals”, apunta Jose Joaquín Perez, director general de la Fundació Mémora.

El projecte, que va néixer a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron de Barcelona en el 2014, està present des del 2017 a la demarcació de Girona a l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta. L’any 2020 també es va fer extensiu a l’Hospital Universitari Joan XXIII i l’Hospital de Santa Tecla, tots dos a Tarragona; i des del 2022 a l’Hospital del Vendrell.

A més, a partir del 2020, arran de l’experiència dels diferents grups de dol arreu del territori, Mémora va impulsar un nou servei funerari i d’acompanyament a la pèrdua perinatal, disponible per a les famílies independentment de l’edat de gestació del nadó. El servei ofereix organitzar una cerimònia de comiat especialment dissenyada per a la mort perinatal i pèrdues gestacionals en la intimitat familiar i un servei d’acompanyament per superar el dol. “L’acompanyament en aquests moments difícils, és un dels pilars més importants i necessaris a la pèrdua perinatal i neonatal, per això posem a la seva disposició assistència telefònica 24h amb un grup de psicòlegs especialitzats, atenció psicològica presencial individual i grupal i una comunitat web d’ajuda al dol”, explica Josep París, Director de Desenvolupament de Mémora a Catalunya.

A més, també impulsa In Arboriam, una iniciativa que ofereix a les famílies la possibilitat de plantar un arbre en memòria del fill.

Documental i col·loqui

Amb el Dia Internacional del Dol Perinatal (15 d’octubre) a tocar, avui divendres s’estrena el documental Un estel fugaç a múltiples cinemes a nivell estatal. Es tracta d’un film d’Arturo Méndiz i Ignasi Guerrero que narra la pèrdua d’un fill als quatre mesos de vida i que compta amb el suport de la Fundació Mémora. I diijous que ve, 17 d’octubre, la Fundació Mémora organitza un col·loqui sobre el dol perinatal en el cine Ocine Girona a les sis de la tarda que comptarà amb la presència d’Arturo Méndiz, codirector del documental.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.