Societat

Prova de matemàtiques i llengua en acabar la primària

Educació

Tots els alumnes de 6è de primària (11-12 anys) faran a partir d'aquest 2008-09 una prova bàsica d'avaluació de competències lingüístiques i matemàtiques a finals de curs que determinarà si han assolit els coneixements mínims en aquestes àrees per passar a la secundària, si bé el resultat no tindrà cap efecte en la promoció a l'ESO.

El Consell Superior d'Avaluació del Sistema Educatiu, dependent del departament d'Educació, serà l'encarregat d'elaborar i aplicar els exercicis, que els més de 60.000 alumnes escolaritzats en aquesta etapa (descomptant els nens amb necessitats educatives específiques) realitzaran de forma simultània, durant dos matins al mes de juny, als mateixos centres on estan escolaritzats.

La mesura, avançada el juliol passat pel conseller d'Educació, Ernest Maragall, i anunciada ahir oficialment pel president de la Generalitat, José Montilla, en l'obertura del debat de política general, té com a principal objectiu que tant les escoles com les mateixes famílies puguin disposar d'informació acurada sobre el punt en què es troben els alumnes al final de la primària pel que fa al domini de la lectura i l'escriptura, el càlcul matemàtic i la resolució de problemes.

Es tracta de constatar, en definitiva, si els escolars dominen les eines bàsiques perquè el trànsit a secundària es faci amb unes mínimes garanties d'èxit. És a dir, si saben llegir un text i entendre'l, escriure correctament, i realitzar les operacions bàsiques de càlcul, representació de l'espai i mesura i resolució de problemes quotidians.

Correcció externa
La voluntat del govern, no obstant, va més enllà, a l'entendre que la mesura constituirà també un estímul per a la millora dels resultats i la qualitat del sistema. Educació constituirà una comissió avaluadora a cada centre, integrada per mestres de la mateixa escola i professorat extern, encarregada de la correcció.

La prova de llengua tindrà també un apartat d'expressió oral que aquest primer any s'introduirà amb caràcter pilot. L'exercici, que es farà en català, castellà i anglès, consistirà en una lectura en veu alta i una explicació posterior sobre el text. En properes edicions, la intenció és estendre-la a tots els alumnes, i incorporar en la prova general exercicis d'altres competències.

Els resultats tindran un caràcter confidencial per evitar comparacions i rànquings entre centres, s'afirma des del departament, amb el benentès que no es poden desvincular de la complexitat social de l'entorn del qual formen part.

La introducció d'aquesta nova avaluació no interferirà en la realització de les proves de competències bàsiques que la conselleria fa de forma pionera des del 2000 a 4t de primària i 2n d'ESO, i que ara es faran sota el paraigua de la llei orgànica d'educació (LOE).

A diferència de la de 6è, entesa com una avaluació de sistema, les altres proves de competències tenen un caràcter diagnòstic i persegueixen que en funció dels resultats els centres puguin modificar la seva estratègia en les etapes següents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.