Els neandertals de Capellades eren higiènics
Arqueologia
Les excavacions a l'Abric Romaní de Capellades han posat al descobert per primera vegada al món pells cremades d'us profilàctic en un fogar de 60.000 anys d'antiguitat.
La troballa ha tingut lloc al nivell O del jaciment durant la campanya que aquest mes desenvolupa l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) sota la direcció d'Eudald Carbonell. El director de l'IPHES ha assenyalat que es tracta de pells cremades que s'utilitzaven a la base dels fogars una mica humides i quan s'apagava el foc, quedaven concentrades totes les cendres que es buidaven en un altre indret."Tenien un ús higiènic, profilàctic", ha apuntat Carbonell.
Segons Eudald Carbonell, és difícil que troballes d'aquestes característiques es conservin perquè els sediments orgànics acaben destruint-se amb el temps –a excepció dels ossos i les eines- però creu que el carbonat càlcic que caracteritza l'Abric Romaní n'ha afavorit la seva conservació.
Les excavacions també han aportat una pedra taller sobre la que es feien activitats domèstiques. Tot plegat demostra, segons Eudald Carbonell, la complexitat cultural dels neandertals, que disposaven d'una sofisticació domèstica i organitzativa similar a l'homo sàpiens, una tesi que l'IPHES defensa ja fa vint anys.