Un 42% dels embarassos de Catalunya no són planificats, segons un estudi de l'ASPB
Societat
Un estudi elaborat per l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) titulat Desigualtats socioeconòmiques de l'embaràs (97-04) conclou que un 42% dels embarassos de Barcelona –"dades extrapolables al conjunt de Catalunya"– no són planificats. La dada s'ha fet pública en la XXV Reunió de la Societat Espanyola d'Epidemiologia que ha començat avui en el Palau de Congressos de Girona.
"Pensem que és extrapolable al conjunt de Catalunya", ha explicat Glòria Pérez, una de les redactores d'estudi. Aquest elevat percentatge forma part de les recomanacions que es fan a l'estudi fet per la mateixa Agència per les Desigualtats socials i econòmiques en l'ús dels contraceptius orals en les dones en edat reproductiva de Catalunya.
L'objectiu de l'estudi és descriure els determinants socials i econòmics associats a l'ús dels anticonceptius orals en les dones en edat reproductiva de Catalunya entre 15 i 49 anys. Els resultats es van aconseguir a través de l'Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) de l'any 2006, amb enquestes, en aquest cas, a 4.433 dones.
El perfil que determina l'estudi és una dona que no està casada, que no té fills, que fa amb elevada freqüència activitat física, que va visitar el ginecòleg durant l'últim any i que amb freqüència té migranya. En l'ús de l'anticoncepció oral l'estudi va determinar que hi ha algunes barreres com la falta de comunicació entre dones i prescriptors o l'excessiva medicalització de la prescripció. L'estudi recomana que per promoure la prevenció dels embarassos no desitjats mitjançant la millora de l'accés i la informació de l'anticoncepció.