Societat

Xarxa per aturar les meduses

Medi Ambient

Pineda de Mar serà aquesta primavera l'escenari d'una prova pilot per evitar que els banyistes siguin víctimes de les picades de les meduses. Aquesta setmana s'enllesteix el muntatge d'una barrera de xarxa ancorada al fons marí que intentarà evitar el pas de meduses a la platja del Poblenou.

És el primer cop que es prova el sistema a Catalunya, i gairebé també en una platja de mar obert a l'Estat. Les anteriors experiències s'han fet en cales de Múrcia i Almeria. L'Ajuntament de Pineda finança el projecte que du a terme l'empresa Etramar.

La xarxa delimita una zona de bany segura abans que arribi la calor, sense que hi puguin entrar meduses, a través d'una xarxa de malla instal·lada al mar que s'aferma al fons amb ancoratges a la sorra. La xarxa arriba a la superfície i sura mitjançant les boies indicadores, i garanteix un espai d'uns 500 m2 segur per als banyistes.

La nova instal·lació estarà muntada durant un mes en període de proves a la platja de Poblenou. Per fer-ho, Pineda ha demanat i rebut el vistiplau de la demarcació de Costes del ministeri de Medi Ambient.

L'alcalde de Pineda de Mar, Xavier Amor, explica que "va semblar interessant la possibilitat que ens van oferir de fer aquesta prova pilot pel gran nombre de picades que van patir els nostres banyistes l'any passat, i perquè també es van d'haver d'hissar força banderes vermelles prohibint el bany". Amor considera que un dels arguments a favor del sistema és l'escàs impacte sobre el medi ambient. "L'empresa té el permís corresponent" i el 14 d'abril es faran unes jornades a l'espai Innova del municipi en les quals es donaran "més detalls tècnics de la prova", assegura l'alcalde.

Plaga a les platges
Durant la temporada de bany del 2008, a Pineda de Mar es va atendre 739 persones per picades de meduses. La plaga va obligar a tancar cinc cops les platges i onze dies hi va haver hissada la bandera groga de perill.

"Amb un sol producte podem solucionar dos problemes: impedir les picades i afavorir el sector turístic. A l'agost, la bandera vermella representa una part negativa. D'aquesta manera podrem dir que a les nostres platges et pots banyar sense picades de meduses", explica Amor. El turisme esdevé un dels sectors econòmics més importants a la zona de l'alt Maresme.

La presència de meduses és un dels problemes de les platges catalanes durant l'estiu. L'any 2008 va ser menor, en part per les primeres mesures de vigilància marítima i de conscienciació de la població i els turistes, però l'estiu del 2007 havia marcat rècords de picades als banyistes.

L'empresa Etramar de treballs marítims s'encarrega del muntatge. La companyia de Sant Andreu de Llavaneres acredita 30 anys d'experiència marítima.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
itàlia

Desaperegut un magnat britànic en el naufragi d’un iot a Sicília

Barcelona
Transports

El Funicular de Vallvidrera reprèn el servei aquest dissabte

Barcelona
salut

La UE descarta el control de fronteres contra l’mpox

barcelona
societat

Una experta alerta del perill d’una doble xarxa lingüística a les escoles

prada
GIRONA

Les biblioteques del Gironès oferiran 82 clubs de lectura el curs que ve

GIRONA
societat

Ajudes de 10.000 euros per a joves que van estudiar amb tren o amb bus interurbà

figueres
Salut

Inversió de 270.000 euros per renovar el servei de radiologia del Centre Sanitari Solsonès

Solsona
turisme

Catalunya rep 2,2 milions de viatgers internacionals en avió al juliol

barcelona
societat

Prop de 800 espectadors, al 6è Cicle de Cinema als Barris

blanes