Societat

Eluana ja és al centre on la deixaran morir

Eluana Englaro, la dona italiana que duu més de 17 anys en estat vegetatiu, ha estat ingressada aquesta matinada a la casa de repòs La Quiete d'Udine (al nord d'Itàlia) on finalment morirà, quan els metges desconnectin l'alimentació artificial que la manté amb vida.

L'arribada de Eluana al centre sanitari és el final d'un llarg i difícil camí, durant el qual la seva família ha hagut de superar innombrables obstacles abans d'obtenir l'autorització de la justícia italiana per deixar morir la seva filla. La malalta ha estat trasllada de la clínica de Lecco (a la Llombardia) on era fins a La Quiete (a la regió de Friuli), on ha arribat poc abans de les sis aquest dimarts al matí.

L'ambulància en la qual viatjava ha entrat per un accés secundari, ja que el principal havia estat envaït pels periodistes i fotògrafs. Un grup d'opositors a la decisió de la família també han acudit a la clínica de Lecco per protestar, com ara representants del Moviment per la Vida Antonella Vian, que ha acudit a la clínica amb pa i aigua per simbolitzar "que això és tot el que Eluana necessita per viure".

Per la seva banda, el bisbe d'Udine, Pietro Brollo, ha llançat una crida "a la consciència de tots" perquè "l'únic deure que té la societat amb Eluana és el d'ajudar-la a viure". Malgrat aquest rebuig a la seva decisió, el pare d'Eluana, Beppino Englaro, ha manifestat la seva satisfacció, ja que "finalment es farà el que Eluana volia", ha assegurat.

Trigarà dues setmanes a morir
Després d'ingressar-la, els metges hauran d'esperar tres dies abans de suspendre l'alimentació. Després, Eluana trigarà unes dues setmanes a morir, ja que respira amb normalitat i el seu cor batega per ell mateix.

El cas d'Eluana Englaro ha generat un intens debat social a Itàlia entre els que creuen que suspendre l'alimentació artificial és un crim i els que consideren que només serveix per a allargar inútilment la vida a una persona que, d'una altra manera, ja seria morta. Els primers, al capdavant dels quals se situa l'Església catòlica, al·leguen que l'alimentació artificial no és una teràpia sinó una assistència bàsica i deguda i que, per tant, suspendre-la no és altra cosa que deixar morir a la persona de fam i sed.

L'altra part, en canvi, considera que amb l'alimentació artificial són les màquines les que mantenen amb vida la persona i que, en tot cas, cal tenir en compte quina era la voluntat de la persona afectada quan estava bé. De fet, en el cas de Eluana, una de les raons que al·lega el seu pare és que, quan estava bé, ella mateixa hauria expressat el seu desig de morir abans que viure en les condicions que es troba ara.

Eluana és en estat vegetatiu des de 1992, any en què va tenir un greu accident de cotxe quan tenia 19 anys. Després que els metges confirmessin el seu estat vegetatiu, el seu pare va demanar l'autorització judicial per a deixar d'alimentar-la. No obstant això, el tribunal de Lecco va rebutjar la primera petició. Es va obrir així una llarga batalla per aconseguir que la justícia italiana autoritzés la mort de la seva filla.

Al novembre, el Tribunal Suprem va donar la raó a la família. No obstant això, Beppino Englaro va haver d'enfrontar-se a un nou obstacle després que el govern de Silvio Berlusconi emetés una directiva en la qual prohibia als centres sanitaris del país interrompre l'alimentació dels seus pacients. La directiva va obligar a l'única clínica que s'havia mostrat disponible a acollir Eluana a retirar el seu oferiment. Finalment, ha estat la casa de repòs La Quiete l'única que ha volgut assumir la retirada de l'alimentació d'Eluana ja que, en no ser estrictament un centre sanitari, queda fora de l'ordre del govern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.