Societat

Els acusats d'atacar una família magribina diuen que només volien "espantar-los"

Els acusats de l'atac racista a una família magribina de Sant Vicenç de Castellet (Bages), per als quals la fiscalia demana penes de fins a 19 anys de presó, han assegurat aquest dilluns en el judici que només pretenien "espantar-los" perquè el dia abans s'havien barallat  amb altres magribins.

La vista ha començat avui amb quinze joves de Sant Vicenç i d'altres poblacions veïnes, diversos d'ells d'estètica skin, asseguts al bancs dels acusats. Els consideren autors o coautors de l'atac, en el qual haurien participat moguts pel seu menyspreu als magribins, segons el fiscal.

En funció del seu grau de participació, els joves afronten penes d'entre dos i 19 anys de presó per l'atac racista, que es va produir el 15 de juny de 2002 a la matinada. Hi va haver un atac a l'habitatge dels magribins, on hi havia dos nens, i una brutal agressió a un dels ocupants del pis, que va sortir a recriminar-los la seva acció.

La nit del succés, segons el fiscal, tres dels acusats van entrar al bar Minibar de Sant Vicenç i van estar comentant la baralla del dia abans amb clients del local, de manera que tots es van posar d'acord per atemptar contra l'habitatge dels magribins.

En grup, armats amb pals i amb les cares cobertes amb cascos i passamuntanyes, els acusats van anar cap al pis de les víctimes i van estar cridant i llançant objectes contra l'habitatge, al qual intentaven entrar per la força per la porta i pel balcó, segons el fiscal.

Tres dels processats portaven un artefacte explosiu casolà –còctel Molotov fet amb gasolina dins d'una ampolla de cervesa– i el van llançar contra la finestra de l'habitatge. Encara que no va arribar penetrar a l'edifici, va provocar una explosió i una gran flamarada.

Un dels ocupants del pis va sortir a recriminar-los l'atac i onze dels joves li van clavar una pallissa amb pals, cascos de moto, cops de puny i puntades de peu. El  van deixar en estat molt greu i li haurien causat la mort si no hagués estat per la ràpida intervenció mèdica, manté el ministeri públic.

En la seva declaració davant el tribunal, els processats han assegurat que només pretenien "espantar" les víctimes i que van atacar l'habitatge convençuts que allà hi vivien uns magribins amb els quals la tarda anterior s'havien barallat arran d'una discusió de trànsit.

"Volíem fer soroll i poc més", ha afirmat un dels joves, que en tot moment han negat que s'organitzessin prèviament per cometre l'atac racista.

Jordi M., el noi que va preparar i va llançar l'artefacte explosiu, ha explicat que mai va tenir intenció que el còctel Molotov entrés a l'habitatge dels magribins i que per això va errar el tret expressament. "Però si jo no he fet res", ha afegit, després de començar a somicar.

Encara que el fiscal acusa aquest i dos joves més d'haver incitat l'atac racista, els processats ho han negat i han aclarit que, encara que ells tres anaven al capdavant, la resta d'imputats va decidir seguir-los espontàniament, sense que ningú dirigís el grup.

En anteriors declaracions davant la policia i el jutge, els processats es van incriminar els uns als altres, però en la sessió d'avui han evitat involucrar-se mútuament en l'atac racista argumentant que en els interrogatoris previs van ser coaccionats pels Mossos d'Esquadra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.