Societat

Catalunya es converteix en pol d'atracció de les màfies

Barcelona és la ciutat de la Unió Europea que rep més requeriments judicials en el marc d'investigacions internacionals contra el crim organitzat. Així consta en l'estadística d'Eurojust, la unitat de cooperació judicial de la UE, que ahir va reunir en un hotel del barri del Raval magistrats, jutges, fiscals, secretaris judicials i representants dels cossos policials de tot l'Estat. A la jornada també hi van assistir els integrants d'Eurojust, jutges i fiscals de tota la UE amb una àmplia experiència en crim organitzat, incloent-hi terrorisme.

L'objectiu de la jornada era donar a conèixer Eurojust perquè si bé Barcelona i l'Estat espanyol encapçalen el rànquing de peticions de requeriments judicials, també és veritat que estan a la cua de demandes de cooperació. "Rebem moltes peticions perquè aquí hi ha el millor de cada casa, però en tramitem poques perquè no es té consciència del potencial d'Eurojust", assegura Juan Antonio García Jabaloy, exfiscal de l'Audiència Nacional i representant estatal a Eurojust.

A Barcelona, i a Catalunya en general, s'hi estableixen les bandes criminals amb l'objectiu de blanquejar els diners procedents d'activitats il·lícites, principalment del tràfic de drogues. "Però les operacions de blanqueig les realitzen a Alacant, Màlaga i les Canàries", explica García Jabaloy. En canvi, a Madrid hi ha un altre tipus de delinqüència "més relacionada amb les grans estafes".

Des de la delegació italiana, la fiscal Carmen Manfredda, destaca que Barcelona exerceix un atractiu envers els grups mafiosos internacionals com altres ciutats de la UE. No obstant això, reconeix que té característiques que aguditzen aquest encant, com ser una porta d'entrada de la cocaïna i el haixix a Europa.

Encara que no desmenteix la presència de les màfies italianes, assegura que "no és res nou". En el cas de la Camorra especifica que "sempre ha posat els capos al capdavant de llocs estratègics". Malgrat la importància de detenir aquests criminals, Manfredda afirma que la clau de l'èxit és "desmantellar l'estructura perquè les persones es poden reemplaçar". En aquest sentit, la fiscal destaca la importància d'utilitzar organismes de cooperació internacional com és el cas d'Eurojust.

Cèl·lules terroristes
Les característiques de Catalunya, i de Barcelona en particular, no únicament atreuen grups mafiosos sinó també el terrorisme jihadista, segons alerta García Jabaloy. L'exfiscal de l'Audiència Nacional explica que "al barri del Raval hi ha un caldo de cultiu, amb molta població immigrant amb pocs recursos econòmics i altres factors encara per determinar, que afavoreix la formació de cèl·lules terroristes".

García Jabaloy és conscient que s'ha d'avançar en aquest àmbit perquè "la manera de treballar encara es basa en ETA, que és una estructura piramidal quan el jihadisme és horitzontal, cosa que dificulta l'obtenció de proves".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.