La campanya dels busos ateus sorprèn les entitats religioses
La campanya per l'ateisme que demà començaran a difondre els autobusos de les línies 14 i 41 de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha causat més sorpresa i indiferència que no pas un rebuig fulminant entre la majoria de comunitats religioses de Catalunya, segons els representants consultats per l'AVUI. Probablement Déu no existeix, deixa de preocupar-te i gaudeix de la vida és el lema d'aquesta campanya a favor de l'ateisme impulsada per les organitzacions Ateus de Catalunya i Unión de Ateos y Librepensadores.
L'arquebisbat de Barcelona va emetre un comunicat breu en què, amb un missatge oposat al propugnat pel lema ateu i sense entrar a valorar directament la campanya, sosté que, per als catòlics, la fe en l'existència de Déu és "un sòlid fonament" per gaudir honestament de la vida, "amb actitud de solidaritat, pau i sentit de transcendència".
Des del col·lectiu catòlic progressista Església Plural, Josep Torrent destaca positivament dos aspectes de la campanya atea: d'una banda, que situï en l'espai públic el fet de les creences i, de l'altra, que deixi la porta oberta a la reflexió personal sobre l'existència de Déu amb l'ús de l'adverbi probablement.
Però Torrent coincideix amb el secretari del Centre Islàmic Al-Qaim de Barcelona, Ali Abbas, a l'hora de valorar la segona part del lema de la campanya, que "banalitza" el missatge. Segons Abbas, "és un error equiparar ser ateu amb ser hedonista, quan l'ateisme sempre ha propugnat valors cívics com l'humanisme o la solidaritat".
Abbas no té res a dir si els moviments ateus volen fer campanyes. El que no veu amb bons ulls és que hagin fet servir com a suport els autobusos d'una empresa pública. "S'ha trencat una mena de pacte que fins ara existia de no fer servir els espais públics per a temes religiosos. Al final, tot és qüestió de diners", afirma.
En la mateixa línia es va manifestar Iqbal Mohamed, secretari del Centre Islàmic Camí de la Pau, per qui, les opinions de cadascú "són molt respectables", mentre no es difonguin a través d'una empresa pública. "Estan obrint una via que no podran negar a la resta d'entitats", afirma. D'altra banda, Iqbal no és partidari de replicar amb contracampanyes.
Indiferència és el que li provoca la campanya atea al responsable de joventut de la comunitat jueva de caràcter progressista ATID de Catalunya, Sebastián Dolgonos. "Em sembla una tonteria i no crec que calgui fer contracampanyes per propugnar l'existència de Déu", afirma. "Dins de la comunitat, no li hem donat cap importància. Estem molt més preocupats pel que està passant a Israel".
Des del departament de diàleg interreligiós del Centre UNESCO de Catalunya, Cristina Monteys va defensar la visibilitat de totes les creences. "I l'ateisme potser no havia tingut fins ara la mateixa visibilitat que les religions". Monteys reconeix que no té cap sentit generar una guerra de missatges a través dels autobusos, però insisteix: "No s'ha de tenir por que la gent digui el que pensa".