Societat

Màxima pressió sobre Vic

Diputats, ministres, consellers de comunitats autònomes i càrrecs institucionals de nivells diversos de Catalunya i d'Espanya critiquen la negativa de l'Ajuntament osonenc a empadronar immigrants sense papers

El cor de veus crítiques a l'Ajuntament de Vic per la decisió de no empadronar immigrants sense papers s'amplia cada dia. La pressió sobre la capital d'Osona arriba ja des de tots els nivells administratius i polítics de Catalunya i de l'Estat espanyol. Diputats, ministres, la vicepresidenta i secretaris d'Immigració de tots els colors polítics llancen advertiments contra la il·legalitat de l'alcalde Josep Maria Vila d'Abadal (CiU, per UDC) i els grups del PSC i ERC al consistori, amb qui compateix el govern local i la decisió.

Espanya hi està intervenint des del més alt nivell. La vicepresidenta primera del govern de José Luis Rodríguez Zapatero, María Teresa Fernández de la Vega, ha tornat a criticar Vic aquest dimecres per segon dia consecutiu. Des de Sevilla, on s'ha reunit amb el president de la Junta d'Andalusia, De la Vega ha repetit que les normes d'empadronament que proposa Vic "no estan cobertes per la llei" i que l'alcalde de la ciutat "deu ser l'única persona" que les considera legals.

També ha repetit l'esbroncada el ministre de Treball, el català Celestino Corbacho, que ha amenaçat l'Ajuntament vigatà d'emprendre accions legals contra el consistori. "Si hi ha il·legalitat, per descomptat que les accions legals contra aquesta decisió no vindran tan sols de les institucions, sinó també de les associacions".

L'altra veu crítica del mateix executiu ha estat la de Consuelo Rumí, secretària d'Estat d'Immigració, que ha qualificat d'il·legals les intencions de l'Ajuntament de Vic i ha reclamat "la reflexió i la responsabilitat de tothom, des de l'alcalde fins a l'últim regidor, davant d'una situació que no se sosté".

El conseller d'Immigració d'Esperanza Aguirre, també
Més pintoresc ha estat el conseller d'Immigració de la Comunitat de Madrid, Javier Fernández-Lasquetty, del PP, que ha considerat "hipòcrites" el PSOE i CiU  perquè el 1999 van establir el règim pel qual "a Espanya qualsevol estranger que no tingui permís de residència pugui empadronar-se en un municipi i ara es neguen a empadronar-los a Vic". Bo i declarant-se contraria la reivindicació de "papers per a tothom sota la qual es va manifestar el Partit Socialista, especialment a Catalunya", ha assegurat que s'oposa amb la mateixa força a les noves normes d'empadronament de Vic. "No compleix la legalitat i no es pot invocar el respecte a l'autonomia municipal i a la llei d'estrangeria per fer-ho", ha argumentat.

Izquierda Unida recorda el nazisme
Les declaracions més agressives han estat, però, les del secretari general d'Izquierda Unida, Cayo Lara, que en una entrevista a Ràdio Nacional d'Espanya ha criticat l'alcalde de Vic perquè "fa molt malament perquè ha de complir la legalitat vigent", i ha afegit que "amb els drets humans no es pot jugar perquè es tornaria a la situació de 1941 a l'Alemanya nazi".

C's demana que el cas es debati al ple
A Catalunya, les crítiques des de les institucions, després que ahir el govern català llancés un missatge molt ambigu després de la reunió de l'executiu, han sorgit d'ERC. Tant el secretari d'Immigració, Oriol Amorós, com la consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila ha tocat el crostó a l'equip de govern de l'Ajuntament de Vic, en el qual participen regidors del seu partit.

Capdevila ha advertit que "el govern prendrà les mesures adequades" si finalment Vic aplica la mesura anunciada, encara pendent d'un informe jurídic extern. Per la consellera, "no es pot utilitzar el padró com un instrument vinculat a la llei d'estrangeria". També ha recordat que la Taula de Ciutadania i Immigració va establir fa uns dos mesos, amb els ajuntaments, un document que especificava els criteris i recomanacions per als empadronaments, que la proposta de Vic no compleix.

I des del Parlament, Albert Rivera, de Ciutadans-Partido de la Ciudadanía (C's), ha reclamat que el cas es debati en un ple, i amb aquest objectiu ha presentat una proposició de resolució perquè la cambra "exigeixi" el compliment de la llei a tots els municipis de Catalunya, i especialment a l'Ajuntament de Vic. També ha demanat que CiU, el PSC i ERC, els partits de govern municipal a Vic, deixin el "doble discurs".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.