penedès
Projecten crear tres itineraris turístics sobre la Guerra Civil
La defensa de les costes, el front del Gaià i el Llobregat i l'aviació republicana centraran bona part dels itineraris
Les organitzaran des de Tots els Noms, amb el suport del Memorial Democràtic
L'entitat Tots els Noms, que ha aglutinat tota la feina de recerca i investigació sobre la Segona República, la Guerra Civil, el franquisme i la transició al Penedès, amb el suport del Memorial Democràtic, ha començat a donar forma a un projecte que pot posar a l'abast del visitant bona part de la informació aconseguida en els últims cinc anys. La idea consisteix a posar en marxa unes rutes turístiques sobre la Guerra Civil que permetin difondre tota la informació existent. Els itineraris tractaran de la Defensa de les costes –que recorrerà els búnquers que encara queden al litoral del Garraf i el Baix Penedès–; Del Front –que anirà des del Gaià fins al Llobregat i passarà pel Baix Penedès, el Garraf i l'Alt Penedès–, i El vesper de la Gloriosa, centrat en els quatre aeròdroms republicans que van funcionar al Penedès durant la guerra.
Aquests itineraris tindran com a punt de referència el centre d'interpretació de l'aviació republicana, que s'inaugurarà a finals d'any a Santa Margarida i els Monjos, però a més hi haurà dos punts més de contacte, des dels quals es podran gestionar les visites: un a Subirats, on actualment ja es fa un itinerari sobre l'última defensa dels republicans abans de l'entrada de les tropes franquistes a Barcelona; i un altre a Vilanova, relacionat amb el refugi de la Guerra Civil espanyola. Aquests dos punts d'informació i gestió han sorgit de l'interès que els ajuntaments de Subirats i Vilanova i la Geltrú han mostrat per donar rellevància a les troballes fetes en els últims anys, segons explica l'historiador i un dels promotors del projecte Tots els Noms, Ramon Arnabat.
Com que hi ha punts de contacte entre els tres itineraris marcats, la idea dels organitzadors, segons Arnabat, és crear un mapa en què figurin les rutes marcades per oferir la possibilitat que el visitant faci la visita en cotxe, en tren, en bicicleta o a peu. A més, hi haurà un telèfon de contacte per poder sol·licitar visites guiades, sobretot adreçades o relacionades amb activitats pedagògiques d'escoles i instituts. Ara els promotors del projecte estan pendents d'arribar a acords amb els tres consells comarcals afectats, abans de presentar el projecte públicament a l'octubre.
Aquest projecte és el resultat de les investigacions i estudis que han fet des de Tots els Noms. Mitjançant la creació de contactes i enllaços en tots els municipis del Penedès, Tots els Noms ha pogut localitzar i identificar 2.000 penedesencs que van morir durant la Guerra Civil i prop de 250 soldats de fora del Penedès que van lluitar en aquesta zona. A més, han localitzat les restes de prop de 250 soldats més de fora del Penedès que van ser enterrats en fosses improvisades enmig de la muntanya i que encara no han pogut ser identificats.
LA FRASE
LA XIFRA
Més de 50 fosses al Penedès
Tots els Noms va signar al juliol un conveni d'acord amb la direcció general de la Memòria Democràtica per actuar com una branca del Memorial Democràtic al Penedès. L'acord permetrà creuar les dades obtingudes des dels dos àmbits i podria arribar a servir per clarificar alguns dels dubtes que encara queden per resoldre sobre l'etapa més fosca de la postguerra. Si des del Memorial Democràtic s'han localitzat vuit fosses de republicans al Penedès, Tots els Noms ja en té més de 50, repartides sobretot per la zona muntanyosa del Penedès. Aquest mes, Tots els Noms presenta a l'Espai Memorial Democràtic de Barcelona l'exposició La lluita per la democràcia al Penedès, 1969-1979, que es pot visitar des de dimecres passat, i un cicle que inclourà taules rodones i conferències dels historiadors Andreu Mayayo, Ramon Arnabat i Jordi Farré. Les conferències sobre la segona república i la primavera republicana al Penedès seran el dia 9 i la de Farré sobre l'última defensa de Barcelona, el dia 15. I finalment, el dia 16, un concert del cantautor penedesenc Cesk Freixas i l'actriu Sílvia Montells sobre Cançons d'ahir per la memòria d'avui.